Fredspristagare fördömer "vansinnigt" krig

En "vansinnig och kriminell" invasion. Så beskrivs Vladimir Putins krig i Ukraina när de tre fredspristagarna från Ryssland, Ukraina och Belarus gemensamt tog emot Nobels fredspris.

Oleksandra Matvijtjuk, Jan Ratjnskij och Natalja Pintjuk på plats i Oslo.

Oleksandra Matvijtjuk, Jan Ratjnskij och Natalja Pintjuk på plats i Oslo.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Nobel2022-12-10 17:27

Den fängslade demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus, ryska människorättsorganisationen Memorial och ukrainska Center for civil liberties (CCL) delar på fredspriset i år.

En sak står klar: den prestigefyllda utmärkelsen har inte fått pristagarna att lägga sig på latsidan, tvärtom.

– Ukrainas folk vill mer än någon annan i hela världen ha fred. Men fred kan inte uppnås om ett land som befinner sig under attack lägger ner sina vapen, säger Oleksandra Matvijtjuk, ledare för CCL, på plats i Oslo rådhus på lördagen.

Sedan den ryska invasionen i februari har CCL dokumenterat över 24 000 krigsbrott.

Internationell tribunal

Oleksandra Matvijtjuk passade även på att återupprepa sin uppmaning om att få till stånd en internationell tribunal för att kunna åtala Putin, Lukasjenko och "andra krigsbrottslingar".

Till följd av Rysslands omfattande bombningar av Ukrainas energiinfrastruktiur tvingades Matvijtjuk skriva sitt tacktal sittande vid ett stearinljus

Hennes hårdnackade motstånd mot den ryska regimen delas av Memorials ordförande, Jan Ratjnskij, som fördömde Rysslands "imperialistiska ambitioner", som han anser är ett arv från Sovjetunionen som "frodas än i dag".

I dagsläget "kallas motstånd mot Ryssland för fascism", vilket "har blivit det ideologiska rättfärdigandet för det vansinniga och kriminella aggressionskriget mot Ukraina", säger han.

Memorial, som dels dokumenterar förtryck under Sovjettiden, dels arbetar med människorättsbrott som begås i dagens Ryssland, växte fram efter Sovjetunionens kollaps genom hundratals lokala initiativ. Organisationen är förbjuden i hemlandet.

Frun mottog priset

Den tredje pristagaren, belarusen Ales Bjaljatski som grundade organisationen Vjasna 1996, har suttit frihetsberövad sedan juli förra året, och regimen tillät honom inte att via länk hålla sitt tal. I stället delade hans fru, Natalja Pintju, med sig av makens tankar.

Hon manade till kamp mot "diktaturer i hela världen". Enligt henne vill Putin med sitt krig skapa en "diktatur som står i beroendeställning" till Ryssland.

– Av samma typ som i dag råder i Belarus, där det förtrycka folkets röst ignoreras och åsidosätts, säger hon.

Fakta: Vjasna

Vjasna (belarusiska för vår) är en organisation som arbetar för medborgerliga och mänskliga rättigheter. Den grundades 1996, i samband med demonstrationer för demokrati som ägde rum när Aleksandr Lukasjenko utökat sin presidentmakt via en ifrågasatt folkomröstning.

Vjasnas grundare och ordförande Ales Bjaljatski dömdes 2011 till fyra och ett halvt års fängelse för påstådda skattebrott. Domen dömdes internationellt ut som politisk och Bjaljatski släpptes efter tre år. Han fick därefter en rad internationella människorättspriser och erkännanden. Han har tidigare nominerats till Nobels fredspris flera gånger.

Sedan förra året är han åter fängslad, för påstådda skattebrott.

Organisationen har sitt säte i Minsk och har flera regionala kontor i Belarus. Den har internationella samarbeten med 14 organisationer varav några svenska: Civil rights defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén), Svenska freds och Amnestys svenska avdelning.


Fakta: Memorial

Organisationen Memorial har klassats som "utländsk agent" i Ryssland. Den har också tvingats upplösas helt och hållet.

Lagen om "utländska agenter" stiftades 2012 och utvidgades 2017 till att även gälla medieorganisationer. Företag och organisationer kan klassas som "utländska agenter" om de tar emot pengar från utlandet och det kan räcka med en enda pengaöverföring.

De som av en domstol klassas som "utländsk agenter" måste nämna det i all sin kommunikation och i sina publiceringar, även på nätet. Det ställs även mycket hårda redovisningskrav på dem, som i praktiken kan vara svåra att leva upp till.

Även privatpersoner kan klassas som "utländska agenter", vilket innebär att alla, även privata, transaktioner och betalningar ska redovisas för myndigheterna minst fyra gånger per år.

Följs inte bestämmelserna riskerar bolagen böter. Organisationernas och företagens sajter kan dessutom blockeras i Ryssland.


Fakta: Oleksandra Matvijtjuk

Oleksandra Matvijtjuk föddes 1983 i Bojarka i Kievregionen, i dåvarande Sovjetrepubliken Ukrainska SSR.

Som nyexaminerad jurist började hon 2007 arbeta för den då nystartade organisationen Center for civil liberties (CCL), som hon i dag leder. De första åren fokuserade CCL på lagstiftning med syfte att göra Ukraina mer demokratiskt och öka det folkliga inflytandet på landets rätts- och polisväsenden. Under Euromajdan-protesterna 2013–2014, som ledde till att dåvarande president Viktor Janukovytj avsattes, bistod CCL gripna demonstranter med juridiskt stöd och dokumenterade övergrepp begångna av Janukovytjs säkerhetsstyrkor.

Efter Rysslands annektering av Krim 2014 började CCL dokumentera fall av politisk förföljelse på Krimhalvön och brott begångna av de ryskstödda separatisterna i Donetsk och Luhansk. Arbetet med att dokumentera krigsbrott intensifierades efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina den 24 februari i år.

I september tilldelades Oleksandra Matvijtjuk och Center for civil liberties 2022 års Right Livelihood-pris. I oktober offentliggjordes att CCL, tillsammans med den ryska organisationen Memorial och den belarusiske demokratiprofilen Ales Bjaljatski, även tilldelas Nobels fredspris 2022.

Den svenska biståndsmyndigheten Sida har stöttat CCL sedan 2018. Mellan 2018 och 2020 utgick totalt 722 400 kronor i Sida-stöd. Under perioden 2021–2024 är det tänkt att sammanlagt 6,6 miljoner kronor ska gå från Sida till CCL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!