Hon skuggar Nobelpristagare

I åtta dagar ska hon vara vid medicinpristagaren Drew Weissmans sida och se till att hans minutschema följs, utan att själv märkas. –Det är mitt jobb att se till att han inte kommer försent, säger Nobelattachén Erika Dahlberg.

Erika Dahlberg ska verka men inte synas. Under åtta dagar i december följer hon medicinpristagaren Drew Weissman som en skugga.

Erika Dahlberg ska verka men inte synas. Under åtta dagar i december följer hon medicinpristagaren Drew Weissman som en skugga.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nobel2023-12-09 13:50

Sedan i tisdags har Erika Dahlberg haft Drew Weissman i sitt blickfång. Som en skugga, med stenkoll på schemat, ser hon till att han är där han ska vid rätt tidpunkt. Hon är en av tio Nobelattachéer som under veckan är dedikerad en pristagare och ser till att det flyter på till och från föreläsningar, middagar och studiebesök som avlöser varandra.

– I princip är det ett minutschema som kan starta klockan nio och pågå till kvällen, säger Erika Dahlberg.

Amerikanen Drew Weissman är en av årets pristagare i fysiologi eller medicin. Med sig har han sin hustru, släkt och vänner. I år får varje pristagare ta med sig parter och max 14 personer till. Men det är bara Drew Weissman som Erika Dahlberg har fokus på.

– Men om övriga vill ha tips på julmarknader eller andra saker att göra så ger jag självklart det, säger hon.

Dedikerad chaufför

För att se till att pristagaren är där han ska under veckan samarbetar Erika Dahlberg med en chaufför. Tillsammans koordinerar de logistiken och ser till att han passar tiderna, vilket kan bli en utmaning i ett Stockholm med vinterväglag.

– Men jag lämnar med stort förtroende över själva körplaneringen till honom.

Om pristagaren har svårt att slita sig och fastnar i samtal på ett ställe är det attachéns uppgift att byta in.

– Då får man peka med hela handen i den mån det går.

Men hon tillägger att hon inte har behövt göra det ännu.

Har du fått tips av kollegor som varit Nobelattachéer tidigare?

– Jag har fått tipsen att planera min garderob i förväg och det har jag tagit till mig. Man vill inte stå på morgonen och fundera över vad man ska ha på sig.

Spana på distans

Det blir en uppvisning i att verka utan att synas och att få pristagaren att kunna ta del av allt utan att behöva fundera på praktiska saker som transport. Erika Dahlberg kommer också att vara på plats vid både prisutdelning och bankett. Men det blir ingen plats vid honnörsbordet.

– Nej, vi attachéer sitter på andra platser men jag kommer kunna ha uppsikt och se doktor Weissman under hela middagen.

Utöver de officiella punkterna i programmet som Nobelstiftelsen planerar får pristagarna andra inbjudningar som de själva väljer om de vill tacka ja till. Erika Dahlberg är med även på dessa och bland annat ska de besöka en gymnasieskola.

– Jag ser fram emot att höra deras frågor och höra Drew Weissman berätta om sin forskning för dem.

På frågan om hon har en stand in om hon själv blir sjuk blir svaret tvekande.

– Jag får inte bli sjuk helt enkelt, säger hon.

Nobelattaché Erika Dahlberg kommer under Nobelveckan att följa med medicinpristagaren Drew Weissman vart han än ska.
Nobelattaché Erika Dahlberg kommer under Nobelveckan att följa med medicinpristagaren Drew Weissman vart han än ska.
Fakta: Drew Weissman

Drew Weissman föddes 1959 i Lexington, Massachusetts, USA.

Han tog sin doktorsexamen vid Boston university 1987 och genomgick klinisk utbildning vid Beth Israel deaconess medical center vid Harvard medical school.

1997 inledde Weissman forskning vid Perelman school of medicine vid University of Pennsylvania där han träffade sin medpristagare Katalin Karikó. Där är han professor i vaccinforskning och föreståndare för the Penn institute for RNA Innovations.

Drew Weissman och Katalin Karikó tilldelas 2023 års Nobelpris i fysiologi eller medicin för sin upptäckt av nukleosidbasmodifiering som möjliggör utveckling av mRNA-vaccin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!