Ingen Nobelfest – inga pristagare på plats

Även i år sätter pandemin käppar i hjulet för festernas fest. Nobelstiftelsen har beslutat att ställa in Nobelbanketten, och pristagarna kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer.

Senast det hölls en Nobelbankett var 2019, förra året ställdes den in på grund av coronapandemin. Arkivbild.

Senast det hölls en Nobelbankett var 2019, förra året ställdes den in på grund av coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Nobel2021-09-23 11:13

– Det är inte det beskedet man önskar att ge. Men vi har kommit fram till att det är detta beskedet vi måste ge, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

2021 blir därmed det femte året i fredstid, sedan priset instiftades 1901, då det inte hålls någon bankett. Tillställningen gästas vanligtvis av drygt 1 000 gäster och brukar följas av hundratusentals tv-tittare.

Liksom förra året är det coronapandemin som sätter stopp. Nobelstiftelsen har också beslutat att pristagarna kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer.

– Det är den internationella pandemiutvecklingen, och osäkerheten kring den. Både vad gäller smittspridningen, och möjligheten för internationellt resande, säger Helgesen om bakgrunden till beslutet.

Viss publik

TT: Var det ett svårt beslut att fatta?

– Det var svårt i den meningen att det verkligen inte var det här vi önskade. Men ser man till den totala bilden av osäkerhetsfaktorer, och att vi inte kan avvakta och fatta beslut senare än så här, så var det inte så svårt baserat på den fakta och de värderingar vi haft att utgå ifrån.

Nobelveckan arrangeras i år den 6–12 december. Prisutdelningarna i pristagarnas respektive hemländer kommer att vävas samman med en ceremoni i Stockholm, där det "förhoppningsvis" kommer att finnas lokal publik på plats.

– Själva prisceremonin blir i Stockholms stadshus, eftersom det blir mindre publik än det brukar, säger Vidar Helgesen.

Större räckvidd

Vilka som tilldelas årets Nobelpris tillkännages den 4–11 oktober. Norska Nobelkommittén håller enligt Nobelstiftelsen fortfarande öppet för möjligheten att ta emot pristagare.

Nobelveckan kommer i år att bestå av en blandning av olika digitala och fysiska evenemang, bland annat Nobelföreläsningar och ljusfesten Nobel Week Lights med ljusinstallationer runt om i Stockholm.

TT: Vad tror du att det här beslutet betyder för Nobelprisets status och ställning?

– Det som var lite intressant i fjol var att en del av de digitala produktionen fick större global räckvidd än vad vi sett tidigare. Det är klart att i Stockholm och Sverige blir det mindre uppmärksamhet kring prisceremoni och bankett, men globalt försöker vi arrangera ett riktigt fint firande av pristagarna.

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen. Arkivbild.
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen. Arkivbild.
Fakta: Nobelpriset och Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (1833–1896) är Sveriges genom tiderna mest berömda uppfinnare och industrimän. Han framställde dynamiten och en lång rad andra viktiga uppfinningar inom sprängteknik.

I sitt testamente uttryckte han en önskan om att hans kvarlåtenskap, den förmögenhet han hade tjänat efter att ha uppfunnit dynamiten, skulle användas till att instifta ett pris som skulle delas ut i fem olika kategorier: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, fred samt litteratur. Utöver dessa delas även ett ekonomipris ut av Riksbanken, till Alfred Nobels minne.

Enligt testamentet ska priserna tilldelas dem inom de fem disciplinerna "som under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nytta".

Prisceremonin äger rum varje år på Alfred Nobels dödsdag, den 10 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!