Det har gått drygt två månader sedan de fick det där samtalet.
Nu är årets pristagare i fysik, kemi, medicin, ekonomi och litteratur på plats i Stockholm för en fullspäckad dag, kväll och kanske även natt.
Under pandemin sattes ju Nobelfestligheterna som bekant på paus vilket gjorde att rekordmånga pristagare fick ta emot pris i fjol. I år är Nobelfirandet tillbaka på en mer “normal” nivå.
Kunglig överlämning
I sällskap av bland andra kungafamiljen, Nobelstiftelsen och över tusen andra gäster kommer de tio pristagarna få ta emot medalj och diplom av kungen i Konserthuset.
Just gästlistan var tidigare i år den stora snackisen på temat Nobel. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson fick för första gången en inbjudan till Nobelfesten. Han var dock snabb att meddela att han inte tänkte komma.
Det som däremot väckte större uppmärksamt, både i Sverige och utomlands, var Nobelstiftelsens besked att bjuda in såväl Rysslands som Irans och Belarus ambassadörer till årets prisceremoni.
Tvingades backa
Beslutet möttes omgående av stark kritik och flera partiledare meddelade att de tänkte nobba firandet. Även från kungligt håll tycktes det finnas en viss tvekan att medverka. Så vad hände? Nobelstiftelsen fick pudla och backa från beslutet.
I Oslo är dock alla ambassadörer inbjudna. Där äger ceremonin för den elfte pristagaren rum, Narges Mohammadi.
Mohammadi själv, som får Nobels fredspris för sin långa kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran, sitter i ett av landets mest ökända fängelser. Hennes familj är på plats i Norge för att ta emot priset å hennes vägnar.
Prisutdelningen i Stockholm, som inleds klockan 16, följs som vanligt av banketten i Stadshuset.