PĂ„ Nobeltallriken genom Ă„ren: Duva och glassbomb

Nobelmiddagen Àr inte bara lyx, flÀrd och glittrande glassbomber. Sedan den första banketten 1901 har de utlÀndska gÀsterna fÄtt uppleva nedbantade efterkrigsmenyer, protester mot duva pÄ tallriken och den svenska delikatessen hjortron.

JubileumsÄret 2001 hade Nobelstiftelsen dubbelt sÄ höga omkostnader för festligheterna som under ett vanligt Är.

JubileumsÄret 2001 hade Nobelstiftelsen dubbelt sÄ höga omkostnader för festligheterna som under ett vanligt Är.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nobel2022-12-10 11:57

PĂ„ Alfred Nobels dödsdag riktas vĂ€rldens blickar mot BlĂ„ hallen i Stockholms stadshus dĂ€r drygt 1 300 personer – pristagare, kungligheter och andra inbjudna gĂ€ster – sĂ€tter sig till bords för att avnjuta en trerĂ€tters middag dĂ€r vetenskapen stĂ„r i centrum.

Den allra första Nobelbanketten hölls den 10 december 1901 dÄ 113 frackklÀdda mÀn samlades pÄ Grand HÎtel i Stockholm.

– DĂ„ var inga kvinnor bjudna sĂ„klart, sĂ€ger Ulrica Söderlind, lektor vid Institutionen för kost- och mĂ„ltidsvetenskap vid UmeĂ„ universitet, som har forskat och skrivit en bok om Nobelbankettens första 100 Ă„r.

Den första mĂ„ltiden inleddes med smĂ„ kalla förrĂ€tter (hors d'Ɠuvres), som följdes av pocherad slĂ€tvarsfilĂ© med tryffel och vitvinssĂ„s, helstekt oxfilĂ© med sparris, stekta jĂ€rpbröst och bakelsen "SuccĂšs Grand HĂŽtel".

Franskinspirerade rÀtter

Bakom de omfattande franskinspirerade menyerna, som ska ha kostat 15 kronor per person, stod Wilhelmina Skogh, som Ulrica Söderlind beskriver som en "vÀldigt driven restaurangmÀnniska" inom fine dining i dÄtidens Stockholm.

De franskinspirerade menyerna höll i sig och vĂ€xte i omfattning tills första vĂ€rldskrigets utbrott. Under krigsĂ„ren 1914–1918 delades inget Nobelpris ut och summan som mĂ„ltiden skulle ha kostat skĂ€nktes oavkortat till Röda Korset.

Efter kriget bantades menyn ned till fyra rÀtter och 1920 inleddes mÄltiden med en consommé, en klar buljong med sÀsongens fÀrska grönsaker. DÀrefter serverades inkokt kall lax med griljerade tomater och haricots verts, följt av rÄdjurssadel med kronÀrtskocksbotten och aprikosparfait med petit fourer till dessert.

Krympt meny efter kriget

1939 Àr andra vÀrldskriget ett faktum och firandet blir Äterigen instÀllt. Nobelstiftelsen skÀnker Àven dÄ bankettavgiften till Röda Korset.

NÀr festligheterna Äterupptas 1945 har kriget gjort ett tydligt avtryck. Menyn har krympt Ànnu mer, till de tre rÀtter som sedan dess varit standard, och gÀsterna fÄr inleda mÄltiden med en krÀmig champinjonsoppa, som man enligt Ulrica Söderlind troligtvis inte skulle servera i dag.

– Det kan ju vi tycka Ă€r jĂ€ttekonstigt, men man fĂ„r betĂ€nka att det Ă€r första fredsĂ„ret efter andra vĂ€rldskriget, sĂ„ tillgĂ„ngen pĂ„ livsmedel var begrĂ€nsad, sĂ€ger Ulrica Söderlind och tillĂ€gger:

– Soppan följdes av rensadel, som hade sĂ€llskap av smörkokta haricots verts, grĂ€ddsĂ„s och lingon – ingredienser som gick att fĂ„ tag pĂ„ i Sverige. Sedan serverades en glassbomb, som vi inte vet vad den smakade, men den hade inga tillbehör över huvud taget.

Duva leder till protest

1956 var vÀrldslÀget Äterigen oroligt efter att Ungerns revolt mot den kommunistiska regimen brutalt slagits ner av sovjetiska trupper.

Enligt Ulrica Söderlind ville man visa att man stod upp mot Sovjetunionen, Àven om lÀget var allvarligt, och det Äret hölls nedtonade festligheter pÄ Börshuset med 146 personer.

Till förrÀtt pÄ den nedbantade tillstÀllningen som benÀmndes som "brunch" serverades pocherad lax i rödvinssÄs, kall kalkon i gelé och en parfait med svensk tvist.

– Det hĂ€r Ă€r första gĂ„ngen man serverar hjortron till dessert och det föll inte vĂ€l ut för det tyckte inte de utlĂ€ndska gĂ€sterna om.

Men det Ă€r inte bara hjortron som har skapat kontroverser genom Ă„ren – ett Ă„r serverades duva pĂ„ tallriken.

– Det togs inte emot speciellt vĂ€l eftersom duvan Ă€r en fredssymbol. Det var mycket skriverier och massiva protester kring detta, sĂ„ det var en gĂ„ng och aldrig mer, sĂ€ger Ulrica Söderlind.

FĂ€rgtema vid jubileum

FrÄn 1950-talet och framÄt blev fisk och skaldjur vanligare som förrÀtt istÀllet för soppa eller klar buljong, följt av huvudrÀtter med kött och fÄgel. 1960-talet kÀnnetecknades av sina fruktefterrÀtter som ofta innehöll olika spritsorter.

FrÄn 1976 blev den speciella Nobelglassdesserten nÄgot av en symbol för banketten, och traditionen pÄgick Ànda till 2002. PÄ 80-talet fick menyerna en allt starkare skandinavisk prÀgel och traditionen med kött som varmrÀtt bröts 1982 dÄ röding frÄn VÀttern serverades.

Vid 90-Ă„rsjubilĂ©et 1991 utökades menyn tillfĂ€lligt till fyra rĂ€tter med ett sĂ€rskilt fĂ€rgtema. Till exempel skulle nĂ€sselsoppan som serverades till förrĂ€tt pĂ„ en grön undertallrik symbolisera vĂ„ren, kontinenten Amerika och vetenskapen fysik, medan huvudrĂ€tten – en laxtartar pĂ„ gravad lax med röd paprikacrĂšme – symboliserade Afrika, sommar, och kemi.

Enbart vÀxtbaserat?

Som historien visar har festligheterna flera gĂ„nger prĂ€glats av ett oroligt vĂ€rldslĂ€ge. Inte heller i nutid har Nobelfesten klarat sig frĂ„n yttre pĂ„verkan – bĂ„de 2020 och 2021 stĂ€lldes den in till följd av coronavirusets spridning.

Att Ärets bankett Àr den första efter pandemin tror Ulrica Söderlind kan komma att avspeglas i menyn.

– De ansvariga för menyn har ocksĂ„ följt med vĂ€ldigt vĂ€l i omvĂ€rldsbevakningen kring klimatet, sĂ„ det skulle inte vara förvĂ„nande om det Ă€r vĂ€ldigt mycket lokala rĂ„varor. Jag tror inte att vi Ă€r dĂ€r i Ă„r, men om nĂ„gra Ă„r Ă€r det nog inte helt fel att tro att hela menyn skulle vara vĂ€xtbaserad.

Om den trendspaningen stÀmmer kan det innebÀra slutet för den mest förekommande ingrediensen under Nobelfestens första hundra Är; paradrÀtten oxfilé.

Kung Gustaf VI Adolf samtalar med medicinpristagaren Dickinson Woodruff Richards och dennes hustru Constance före Nobelmiddagen som 1956 hÄlls i Börshuset. Arkivbild.
Kung Gustaf VI Adolf samtalar med medicinpristagaren Dickinson Woodruff Richards och dennes hustru Constance före Nobelmiddagen som 1956 hÄlls i Börshuset. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!