Pristagarna hyllades – "viktigare än någonsin"

I oktober fick de där samtalet som många bara kan drömma nu. På söndagen var det dags för årets Nobelpristagare i de vetenskapliga disciplinerna och litteratur att hyllas för sina gärningar.

Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen.

Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nobel2023-12-10 18:40

Efter en intensiv vecka för pristagarna var det till slut dags att knyta ihop Nobelsäcken 2023.

Konserthuset i Stockholm hade svidat om och var klätt i allt från vallmo och ranunkler till rosor och orkidéer.

Nobelstiftelsens ordförande Astrid Söderbergh Widding inledde ceremonin. I tider av ökad polarisering i världen, med krig och konflikter och hot mot demokratin, är det viktigare än någonsin att hålla fast vid det Alfred Nobel stod för, sade hon inför alla på plats.

– Han trodde på kunskap, upplysning och strävan efter sanning.

Långa applåder

Uppe på podiet hade de tio pristagarna sällskap av delar av kungafamiljen, tidigare pristagare, ledamöter från bland annat Kungliga Vetenskapsakademien, Nobelstiftelsen och Svenska Akademien.

Även delar ur regeringen, som statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch och utrikesminister Tobias Billström, var på plats i Konserthuset.

De drygt 1 500 gästerna bjöds på en pampig prisceremoni. En och en fick pristagarna gå fram och ta emot sin medalj och diplom från kungen. Det bugades, applåderades och skakades hand utan större missöden.

Samtliga Nobelpristagare möttes av långa applåder, inte minst pristagarna i fysiologi eller medicin, Katalin Karikó och Drew Weissman, som står bakom utvecklingen av tekniken som till slut ledde fram till covidvaccinet.

Även i Oslo

De kanske mest högljudda applåderna gick dock till de som stod för musiken, Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm, under ledning av dirigent Alexander Hanson, tillsammans med Sopranen Julia Sporsén.

Förutom de tio pristagarna i Stockholm hölls traditionsenligt prisceremonin för den elfte i Oslo tidigare under söndagen. I rådhuset i den norska huvudstaden delades Nobels fredspris ut till Narges Mohammadi för hennes långa kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran. Mohammadi själv sitter i ett av landets mest ökända fängelser och priset togs emot av hennes familj.

När prisutdelningen i Stockholm var klar fortsatte Nobelfirandet i vanlig ordning med bankett.

Årets nobelpristagare i kemi, Aleksej Jekimov (till vänster), samt årets nobelpristagare i fysiologi eller medicin Katalin Karikó och Drew Weissman vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen.
Årets nobelpristagare i kemi, Aleksej Jekimov (till vänster), samt årets nobelpristagare i fysiologi eller medicin Katalin Karikó och Drew Weissman vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på söndagen.
Fakta: Årets pristagare

Nobelpriset i fysik: Anne L’Huillier, Pierre Agostini och Ferenc Krausz

Nobelpriset i kemi: Aleksej Jekimov, Louis Brus och Moungi Bawendi

Nobelpriset i medicin: Katalin Karikó och Drew Weissman

Nobelpriset i litteratur: Jon Fosse

Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne: Claudia Goldin

Nobels fredspris: Narges Mohammadi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!