Så blir utdelningen av årets Nobelpriser

Årets Nobelprismedaljer och diplom kommer att överlämnas till pristagarna under ceremonier i deras hemländer. Den samlade prisceremonin på Nobeldagen i Stockholms stadshus får de följa på distans.

Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm 2019. Årets bankett är inställd på grund av pandemin. Arkivbild.

Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm 2019. Årets bankett är inställd på grund av pandemin. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Nobel2021-11-10 10:48

Den traditionella Nobelbanketten, som vanligtvis gästas av drygt 1 000 gäster och brukar följas av hundratusentals tv-tittare, är sedan tidigare inställd på grund av pandemin.

– Bedömningen är att det är för stor osäkerhet gällande pandemins utveckling och särskilt knutet till internationellt resande, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

Nu är det klart att prisutdelningsceremonier i stället kommer att äga rum i Tyskland, Storbritannien, USA och Italien mellan den 6–8 december. Överlämnandet av diplom och medaljer sker av Sveriges ambassadörer i respektive land.

Alla pristagarna får dock inte stanna hemma. Årets fredspristagare, journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov, bjuds in till Oslo på Nobeldagen den 10 december.

– Det är ett betydligt mindre arrangemang (än Nobelbanketten), säger Helgesen.

– Det är färre länder involverade och det blir inte helt som vanligt, de får betydligt mindre delegationer med sig, så det blir ett nedskalat upplägg också i Oslo.

På Nobeldagen hålls även en ceremoni i Blå hallen i Stockholms stadshus för att hylla pristagarna. Det blir då en lokal publik på plats och kungaparet och kronprinsessparet medverkar. Prisceremonierna från respektive land klipps in via en digital produktion som visas i Blå hallen, säger Vidar Helgesen.

– Det blir lite mer hedrande för pristagarna med en publik som samlas inklusive kungligheterna, även om pristagarna själva är med på distans.

TT: Är du nöjd med lösningen?

– Givet utgångsläget är jag nöjd. Jämfört med i fjol blir det lite mer inramning för pristagarna, då de tog emot priserna i sin trädgård eller framför garaget. Nu blir det lite mer av ett event, säger han.

Fakta: Nobelpristagare 2021

Medicin:

David Julius (Född 1955 i Brooklyn, New York), USA, University of California.

Ardem Patapoutian (Född 1967 i Beirut, Libanon), USA, Scripps Research i La Jolla i Kalifornien.

Fysik:

Syukuro Manabe (Född 1931 i Shingu, Japan), USA, Princeton University.

Klaus Hasselmann (Född 1931 i Hamburg, Tyskland), Tyskland, Hamburgs universitet.

Giorgio Parisi (Född 1948 i Rom, Italien), Italien, La Sapienza-universitetet i Rom.

Kemi:

Benjamin List (Född 1968 i Frankfurt, Tyskland), Tyskland, Max-Planck-Institut für Kohlenforschung, Mülheim an der Ruhr.

David W.C. MacMillan (Född 1968 i Bellshill, Storbritannien), USA, Princeton University.

Litteratur:

Abdulrazak Gurnah, (Född 1948 i Sultanatet Zanzibar, nu en del av Tanzania), Storbritannien, Kents universitet i Canterbury.

Fredspriset:

Maria Ressa, (Född 1963 i Manila, Filippinerna), Filippinerna. Journalist och författare som är redaktör för webbtidningen Rappler.

Dmitrij Muratov, (Född 1961 i Samara, Ryssland), Ryssland. Journalist och chefredaktör för ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Ekonomi:

David Card, (Född 1956 i Guelph, Kanada), USA, University of California.

Joshua D Angrist (Född 1960 i Columbus, Ohio, USA), USA, Massachusetts Institute of Technology.

Guido W Imbens, (Född 1963 i Eindhoven, Nederländerna), USA, Stanford University.


Fakta: Nobelpriset och Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (1833–1896) är Sveriges genom tiderna mest berömda uppfinnare och industrimän. Han framställde dynamiten och en lång rad andra viktiga uppfinningar inom sprängteknik.

I sitt testamente uttryckte han en önskan om att hans kvarlåtenskap, den förmögenhet han hade tjänat efter att ha uppfunnit dynamiten, skulle användas till att instifta ett pris som skulle delas ut i fem olika kategorier: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, fred samt litteratur. Utöver dessa delas även ett ekonomipris ut av Riksbanken, till Alfred Nobels minne.

Enligt testamentet ska priserna tilldelas dem inom de fem disciplinerna "som under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nytta".

Prisceremonin äger rum varje år på Alfred Nobels dödsdag, den 10 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!