Den traditionella Nobelbanketten, som vanligtvis gästas av drygt 1 000 gäster och brukar följas av hundratusentals tv-tittare, är sedan tidigare inställd på grund av pandemin.
– Bedömningen är att det är för stor osäkerhet gällande pandemins utveckling och särskilt knutet till internationellt resande, säger Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.
Nu är det klart att prisutdelningsceremonier i stället kommer att äga rum i Tyskland, Storbritannien, USA och Italien mellan den 6–8 december. Överlämnandet av diplom och medaljer sker av Sveriges ambassadörer i respektive land.
Alla pristagarna får dock inte stanna hemma. Årets fredspristagare, journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov, bjuds in till Oslo på Nobeldagen den 10 december.
– Det är ett betydligt mindre arrangemang (än Nobelbanketten), säger Helgesen.
– Det är färre länder involverade och det blir inte helt som vanligt, de får betydligt mindre delegationer med sig, så det blir ett nedskalat upplägg också i Oslo.
På Nobeldagen hålls även en ceremoni i Blå hallen i Stockholms stadshus för att hylla pristagarna. Det blir då en lokal publik på plats och kungaparet och kronprinsessparet medverkar. Prisceremonierna från respektive land klipps in via en digital produktion som visas i Blå hallen, säger Vidar Helgesen.
– Det blir lite mer hedrande för pristagarna med en publik som samlas inklusive kungligheterna, även om pristagarna själva är med på distans.
TT: Är du nöjd med lösningen?
– Givet utgångsläget är jag nöjd. Jämfört med i fjol blir det lite mer inramning för pristagarna, då de tog emot priserna i sin trädgård eller framför garaget. Nu blir det lite mer av ett event, säger han.