Svensk kollega: Hon är både vän och konkurrent

Metoden som Carolyn R Bertozzis nu fått Nobelpris för har använts bland annat på Sahlgrenska akademin i Göteborg. –Hon är både en god vän och en konkurrent, säger Gunnar C Hansson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Metoden som Carolyn R Bertozzi får ett delat Nobelpris för har använts bland annat i Göteborg.

Metoden som Carolyn R Bertozzi får ett delat Nobelpris för har använts bland annat i Göteborg.

Foto: Christine Olsson/TT

Nobel2022-10-05 13:01

Chockad och tacksam.

Så reagerade Carolyn R Bertozzi när hon fick nyheten, enligt mejlkontakten som Gunnar C Hansson hade med henne i samband med att årets Nobelpristagare i kemi blev offentliga.

– Vi har använt hennes metod, som hon nu får Nobelpriset för, och har dessutom kontakt eftersom vi håller på med samma saker, säger han.

– Hon är jätteduktig och driftig forskare i ett svårt område. Och dessutom en väldigt trevlig person.

Gunnar C Hansson och hans kollegor har inriktat sin forskning bland annat på våra tarmbakterier och hur slemlagret i tarmen skyddar oss från bakterierna.

– Carolyn forskar inom samma område. Så hon är både en konkurrent och en uppmuntrare till vad vi håller på med.

– Det ska alltid vara lite konkurrens, men vi är ändå goda vänner på alla sätt.

Morten Grötli, professor i läkemedelskemi vid Göteborgs universitet, jobbade under några år strax före millennieskiftet i samma forskningsgrupp som Morten Meldal i Köpenhamn.

– Han är en forskare som tänker annorlunda, han är väldigt kreativ och har ofta en lite annan infallsvinkel, säger Morten Grötli.

– Det jag kommer ihåg är hans förmåga att komma med lite ovanliga idéer och ett nytt sätt för hur man skulle titta på vissa problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!