Inom loppet av bara lite mer än ett dygn gjorde Nobelstiftelsen en helomvändning.
Beslutet att bjuda in Rysslands, Irans och Belarus ambassadörer till årets prisutdelning togs tillbaka. De kraftiga protesterna, men också hovets besked att "kung Carl Gustaf inte bestämt sig för om han ska medverka eller inte", fick Nobelstiftelsen att backa.
"Måste inse konsekvenserna"
Stiftelsen förklarade ändringen med att kritiken mot att bjuda in ambassadörerna blivit för hård.
– Indirekt kan man tolka det som att "vi gjorde inget fel", men ni protesterade så mycket att vi fått ändra oss, säger Eva Ossiansson, varumärkesforskare vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.
Eva Ossiansson påpekar att i ett sådant här sammanhang handlar det om att vara rak och tydlig och inse konsekvenserna av sitt handlande. Dessutom tillägger hon att Sverige som land och del av EU tagit tydlig ställning i Ukrainakriget och också deltar i bojkotter mot Ryssland.
– I det sammanhanget blir det lite konstigt när Nobelstiftelsen går ifrån detta och bjuder in representanter. Man kan inte heller säga att de alltid varit opolitiska när de tidigare tagit ställning till vilka politiska partier i riksdagen som ska bjudas in. Varför kan de då inte ta ställning i den här frågan, frågar hon sig.
Framstår som tondövt
– Reaktionerna blir nu så kraftiga eftersom Nobelstiftelsen framstår som tondöv och det ges tvivel om hur man egentligen står i frågan. Allt handlar om att du är tydlig i dina beslut.
Nobel har kämpat hårt de senaste året för att upprätta sitt goda rykte igen efter affären med den så kallade kulturprofilen som skakade om Svenska Akademien rejält.
Eva Ossiansson säger att reaktionerna efter lördagens besked högst troligtvis kommer att ebba ut, men att de kan bidra till en försämrad Sverigebild – redan nu naggad i kanten av den senaste tiden koranbränningar, demonstrationer, skjutningar och sprängningar.
– Ju fler händelser där vi får negativ publicitet och våra ställningstaganden som nation börjar att ifrågasättas, desto mer sås tvivel om vad vi egentligen står för som nation, säger hon.