Det Schweizbaserade bolaget Nord Stream, där ryska Gazprom är majoritetsägare, uppger att trycket i de båda ledningarna stabiliserades i måndags. Det skriver bolaget i ett uttalande på tisdagen.
Därutöver skriver operatören att den inte har åtkomst till läckorna, eftersom Sverige, Norge och Danmark inte har beviljat nödvändiga tillstånd.
Operatören hänvisar till svenska Åklagarmyndighetens beslut att spärra av området. Den skriver också att Danmark har låtit meddela att handläggningstiden för dess begäran kan ta mer än 20 arbetsdagar.
Nord Stream skriver även att ägaren till det undersökningsfartyg som bolaget hyr inte har fått grönt ljus av Norges utrikesdepartement att lämna.
Oförändrat läge
Kustbevakningen har under tisdagen bevakat Nord Stream-läckorna, för att se hur de utvecklats. Läget är oförändrat.
Utsläppet pågår fortfarande och har en storlek på en diameter av cirka tjugo meter på havsytan, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.
Observationen gjordes vid elvatiden på tisdagsförmiddagen av Kustbevakningens flyg som undersöker hur den lilla läckan, som blev större under gårdagen, har utvecklats.
Kustbevakningen är fortsatt på plats i området men kan inte berätta exakt hur stor insatsen är. Man bekräftar dock att fartyget KBW 003, ett större fartyg som är 82 meter långt och kan operera i kontaminerad miljö, är där.
Området är fortfarande avspärrat fem nautiska mil från platsen och Kustbevakningen upprätthåller avspärrningarna för att skapa arbetsro.
Enligt Kustbevakningen gäller beslutet tills vidare. Åklagarmyndigheten, som fattade beslutet, motiverar avspärrningen runt de två läckorna i svensk ekonomisk zon med att det ska gå att genomföra en brottsplatsundersökning. Beslutet innebär bland annat att det är förbjudet att dyka och röra sig i området med fartyg och undervattensfarkoster.
"Fartyg får vara där"
Vad som händer om ett fartyg skulle försöka åka in på området är inte helt klart enligt Kustbevakningen.
– Det är internationellt vatten och fartyg får vara där. Sedan är vi och åklagarna angelägna om att området ska respekteras. Om det skulle vara ryska fartyg som kommer dit är det tillåtet för dem att vara där. Så länge vi får arbetsro så kommer vi kunna häva avspärrningarna, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.
Även marinen är på plats och hjälper Kustbevakningen.
– Marinen är på plats. Men jag går inte in på hur många båtar vi har där ute. Vi stödjer kustbevakningen. Men jag går inte in på operativa detaljer. Vi genomför sjöövervakning där vi vill vara, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.