Nord Stream-läckorna syns inte längre

Läckorna vid gasledningarna Nord Stream syns inte längre på havsytan, meddelar Kustbevakningen.

Fotot på läckan är taget den 28 september. Nu syns bubblorna inte längre på havsytan. Arkivbild.

Fotot på läckan är taget den 28 september. Nu syns bubblorna inte längre på havsytan. Arkivbild.

Foto: Svenska Kustbevakningen via AP/TT

Nord Stream2022-10-14 14:45

Kustbevakningens flyg har vid de senaste två flygningarna över Östersjön inte kunnat se bubblorna på havsytan i den svenska ekonomiska zonen.

– Läckorna har inte synts varken i torsdags eller på fredagen, säger Karin Cars, kommunikatör på Kustbevakningen till TT.

Kustbevakningen har återgått till normal verksamhet.

– Vi biträder fortfarande den pågående förundersökningen och flyger varje dag över Sverige och ser hur våra vatten ser ut.

Innan läckaget upptäcktes i slutet av september kunde explosioner i området noteras på seismologiska instrument.

De två läckorna inom svensk ekonomisk zon hade från början gasuppkok som uppmättes till cirka 800–900 respektive 180 meter i diameter på havsytan.

Senast i onsdags hade det kvarvarande utsläppet från Nord Stream 2 en storlek på omkring 10 meter.

Gällande frågor om den pågående förundersökningen om misstänkt grovt sabotage hänvisar Kustbevakningen till Åklagarmyndigheten och Säkerhetspolisen.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig under förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!