Robotar undersöker gasläckorna

Tre undervattensrobotar söker just nu av vattnen runt Nord Stream-läckorna. Tanken är att robotarna ska ge nya besked om hur metanutsläppen från gasledningarna påverkar havsmiljön.

En undervattensrobot, en så kallad glider, i vattnet.

En undervattensrobot, en så kallad glider, i vattnet.

Foto: Anna Wåhlin/Göteborgs universitet/TT

Nord Stream2022-10-15 09:52

Flera forskningsfartyg har de senaste veckorna varit på plats omkring Bornholm, i vattnen där de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 upptäcktes i slutet av september.

Bland annat släppte Göteborgs universitet ut tre undervattensrobotar i området. De fjärrstyrda maskinerna ska registrera vattendata de närmaste 15 veckorna.

"Robotarna kan ge oss mätningar över långa tidsserier på hur vattnets kemi och kvalitet påverkas av naturgasläckan", säger Bastien Queste, oceanograf på Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Tidigare mätningar

Forskningsstiftelsen Voice of the ocean har sedan i mars förra året haft två robotar på plats i området för att mäta vattenkvaliteten.

Robotarna, så kallade gliders, pendlar mellan bottnen och ytan på en förinställd sträcka. Varje gång de är uppe vid ytan skickar de över sina senaste mätvärden till forskarna via satellit. Deras data kommer sedan att kunna jämföras med mätningarna från de tre nya robotarna som släpptes ner i förra veckan.

När forskare, från forskningsfartyget Skagerak, undersökte området runt läckorna i förra veckan konstaterades att metanhalterna i vattnet var cirka tusen gånger högre än normalt.

"Löpande rapporter"

"Förra veckans expedition gav värdefulla data och en ögonblicksbild över havets tillstånd direkt efter utsläppet skedde. Med de nya robotarna på plats får vi fortlöpande rapporter över tillståndet i vattnet nära Nord stream-läckorna. De är utplacerade enbart för detta ändamål", säger Bastien Queste.

"Poängen är att vi får mätningar från vattnet över en lång tid och över ett större område. Vi kan se hur lång tid det tar innan metanen försvunnit och hur vattenmiljön reagerar över tid. Ofta är responsen i havet fördröjd. Det kan ta dagar eller veckor innan vi ser en förändring".

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig under förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!