Norges statsminister: Följer gängkrig med oro

Norges statsminister Jonas Gahr Støre följer gängkriget i Sverige med stor oro, säger han vid en pressträff tillsammans med svenske kollegan Ulf Kristersson (M) i Oslo.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre följer utvecklingen i Sverige.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre följer utvecklingen i Sverige.

Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Norden2023-10-31 18:06

– Vi följer det som Sverige nu upplever med stor oro. Vi har nära kontakt med svenskarna. Två miljoner norrmän bor mindre än en timme från gränsen. Det gör avtryck på oss, säger Støre.

Statsministrarna har hållit bilaterala samtal under Nordiska rådets samling i Oslo. Gahr Støre säger att det i polisrapporterna han nås av går att se "element av gängstruktur" i Norge och att man tar det på stort allvar.

– Vi har haft det tidigare. Norsk polis har då klarat att bekämpa det med en kombination av bra polisarbete och bra förebyggande arbete, säger han.

Han lyfter den gemensamma och unika svensk-norska polisstationen som ska byggas i Morokulien på gränsen mellan länderna – nordväst om värmländska Charlottenberg – som ett verktyg för att dela erfarenheter och bekämpa gängens spridning.

Men, tillägger han:

– En polisstation på gränsen kan på egen hand inte stoppa gränsöverskridande kriminalitet, som aldrig kommer vilja passera genom en polisstation om den kan undvika det. Men den kan förbättra polissamarbetet.

Ulf Kristersson konstaterar att det är väl känt sedan tidigare att brottsligheten är gränsöverskridande.

– För att ha det sagt: vi vill förebygga och bekämpa. Vi vill inte att de ska flytta problemen från Sverige till våra grannländer. Vi har väldigt stor respekt för att Sverige i de här frågorna, just nu, inte är något föredöme, säger Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson och hans norske kollega Jonas Gahr Støre under tisdagens bilaterala samtal i Oslo.
Statsminister Ulf Kristersson och hans norske kollega Jonas Gahr Støre under tisdagens bilaterala samtal i Oslo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!