Löfven om gränspendlarna: Har varit besvärligt

Stefan Löfven (S) mötte på onsdagen Norges statsminister Erna Solberg (H) för att diskutera de norsk-svenska relationerna. Problemen för gränspendlare under pandemin var en av frågorna på agendan.
–Det har varit besvärligt, ingen tvekan om det, säger Löfven.

Stefan Löfven (S) och Norges statsminister Erna Solberg (H) på väg in till onsdagens möte.

Stefan Löfven (S) och Norges statsminister Erna Solberg (H) på väg in till onsdagens möte.

Foto: Fredrik Hagen

Norge2021-07-21 20:00

– De som gränspendlar har upplevt saker som de inte tycker om, men jag tycker ändå att vi har haft en bra dialog för att försöka lösa det, säger Stefan Löfven till ett samlat pressuppbåd efter mötet med Solberg i Oslo.

Gränspendlarna kom i kläm när Norge stängde gränsen mot Sverige den 29 januari.

De som pendlade till Norge kunde inte längre ta sig till jobbet, och de kunde inte få ersättning från norska a-kassan, eftersom de inte stod till förfogande för arbetsmarknaden i Norge.

Inte heller kunde de få svensk a-kassa, för då behövde de först ha jobbat minst sex månader i Sverige. Permitteringsstöd stod de också utan, för de var inte permitterade.

Ersättning till drabbade

Till slut landade ärendet på statsministernivå och efter diskussioner mellan Solberg och Löfven kom beskedet i början på april att Norge lovar ersättning till de drabbade.

– Alla länder måste fatta sina beslut utifrån sin egen situation, och då får man ha respekt för det. Men vi hittade en lösning, det var ett norskt beslut att man får ersättning i stället, så vi har hela tiden försökt att hitta lösningar, säger Löfven.

Erna Solberg säger att det hade varit svårt att ha tuffa villkor inom det egna landet, men samtidigt ha öppna gränser mot Sverige som då hade en högre smittspridning.

– Det upplever jag också att det finns förståelse för.

"inneburit irritation"

Nu är gränsen mot Norge däremot öppen för merparten av de svenska regionerna, understryker Solberg.

– Nu är vi i en smittosituation som är mer lika varandra, så nästan hela Sverige är öppet för resor över gränsen till Norge. Vi har fortfarande gränskontroll, men det är för att vi vill ha kontroll över utvecklingen med deltaviruset, så vi inte får in mer importsmitta.

TT: Har problemen tärt på relationen mellan Sverige och Norge?

– Min uppfattning är att i grunden så har våra två länder så stark relation att det måste vi bygga vidare på, säger Löfven.

– Men vi ska å andra sidan inte bortse från att det för enskilda människor har inneburit problem, och det har också inneburit irritation, och det har vi också pratat om, för vi ser ju det.

Stärka samarbetet

Framöver hoppas de båda att samarbetet över gränsen kommer bli ännu starkare än tidigare.

– Nu pratar vi om vad vi mer kan göra tillsammans när när vi tar oss ur pandemin. Vi har all anledning att fortsätta samarbetet, på exempelvis energiområdet men också andra viktiga projekt som gör att människor kommer i arbete, säger Löfven.

Det finns en stark grund att stå på, menar Erna Solberg.

– Om jag ser på utvecklingen för ekonomiskt samarbete mellan Sverige och Norge så har det faktiskt ökat under pandemin, med mycket godssamarbete och näringsutveckling. Så jag tänker att vi har en bra grund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!