Boende efter raset: "Allt känns så overkligt"

Många boende i det drabbade jordskredsområdet i Stenungsund pendlar dagligen. Efter dramatiken finns en oro för hur vardagslivet kommer att påverkas framöver. –Man tänker att sånt här inte händer, säger Ida Bark.

Boende i närheten tittar på förödelsen i samband med jordskredet i Stenungsund.

Boende i närheten tittar på förödelsen i samband med jordskredet i Stenungsund.

Foto: Alice Nordevik/TT

Olycka2023-09-23 07:41

Ida Bark bor i närheten av Kyrkenorum, det drabbade området i östra Stenungsund. Hon besöker platsen för jordskredet tillsammans med sin pojkvän Malte Sandkvist och syster Elin Bark.

– Vi har vänner och klasskompisar som bor här. Det är jätteoroande och läskigt – man vet ju inte vad som kommer att hända, säger hon.

Ida Bark är tacksam över att inga hus rasade i jordskredet, men tillägger:

– Allt känns så overkligt. Man tänker att sånt här inte händer. Det är nervöst att det händer så nära nu.

Ida Bark berättar att det är många i området som pendlar till vardags.

– Jag pluggar i Göteborg och åker tåg. Min kille bor i Vänersborg och vi brukar åka buss och tåg till Uddevalla. Det blir ännu svårare nu. Och min pappa jobbar i Göteborg och pendlar varje dag, så det här påverkar oss alla på många sätt.

"Månlandskap"

Bara några hundra meter från skredplatsen ligger ett större bostadsområde. Där har en grupp grannar samlats för att i trupp vandra upp för en backe för att få bra utsikt.

– Det är helt galet, det är ett månlandskap där borta, säger Patrik, som bor i området.

Stora vattenpölar på vägarna skiljer de välansade gräsmattorna i villaområdet från varandra och vittnar om nattens regn. De TT pratar med har sin uppfattning klar över vad som orsakat raset.

– Anledningen tror jag finns där borta, säger Patrik och pekar med hela armen mot höjden på andra sidan vägen, där ett kalt brunt område sticker ut bland grönskan.

– Det har varit ett grönområde där vi har sprungit och orienterat i alla år. Men när man nu tar bort det och knackar ner bergen så är detta konsekvensen, säger han.

En av hans grannar håller med.

– Det är ganska självklart att det är för att de har skövlat skogen där som det här har hänt, så rinner allt regnvatten ner och skövlar bort allt.

Tid med bilköer

Ett tiotal bilar står parkerade längs vägkanten uppe på krönet och nya ansluter hela tiden. I luften surrar en polishelikopter när den nyfikna folkmassan försöker få en bild av förödelsen i dalen på andra sidan motorvägen.

Johanna Alanen och Andreas Lennartsson bor i Svenshögen, ett par mil bort, och oroar sig över hur skredet på E6 kommer att påverka dem.

– All trafik leds ju om till gamla motorvägen nu, vi märkte redan på vägen hit att det var mycket mer trafik, säger Johanna Alanen.

Andreas Lennartsson, som behöver pendla till sitt arbete, ser framför sig en tid fylld av bilköer.

– Det kommer bli jobbigt att ta sig till jobbet. Jag kommer att få åka ännu tidigare nu.

Charlie, 7 år, fyller i.

– Och nu kan vi inte äta på Burger King.

Hamburgerrestaurangen är totalförstörd i raset och ligger mitt i det värst drabbade området.

Även Ucklumsbon Per Lindqvist ser trafikomledningen som ett orosmoln.

– Ucklumsskolan ska läggas ner och politikerna har sagt att barnen då ska åka skolbuss. Det här kommer att pågå i ett eller två år då kommer ju större delen av trafiken att gå på gamla motorvägen, säger han och fortsätter:

– Det innebär att barn som bor på andra sidan vägen kommer att behöva korsa en motorväg för att komma till bussen. Det är fullständigt orimligt, min son får knappt cykla på vår lilla gata hemma.

Elin Bark, Ida Bark och Malte Sandkvist bor i närheten av området i Stenungsund som drabbats av ett jordskred.
Elin Bark, Ida Bark och Malte Sandkvist bor i närheten av området i Stenungsund som drabbats av ett jordskred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!