Boende: "Hur i helvete kunde det här hända?"

Katastrof. Så benämns oljeutsläppet av lokalbefolkningen längs med kustlinjen i Blekinge. Nu oroar sig många för hur oljan ska spridas – och vart.

- Det här är en katastrof, säger Christer Strand, som bor permanent invid stranden i Monsunens sommarstugeområde ett par kilometer från Norje hamn.

- Det här är en katastrof, säger Christer Strand, som bor permanent invid stranden i Monsunens sommarstugeområde ett par kilometer från Norje hamn.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Olycka2023-10-31 13:44

Nere i Norje hamn luktar det av den olja som sugits upp av Kustbevakningens saneringsbåtar. Någon olja i vattnet syns inte här än, konstaterar två av båtklubbens medlemmar som sitter i varsin trädgårdsstol under tak mittemot hamnkanalen och följer arbetet i regnet.

En av dem, Lennart Olofsson, skakar på huvudet.

– Varför skulle de gå så kustnära när du har hur jävla mycket vatten som helst utanför? In bland stenar och i dimman här, frågar han upprört och fortsätter:

– Hur i helvete kunde det här hända?

Ett stenkast därifrån rastar Eva Jönsson hundarna längs med vattnet. Där ute i dimman kan konturerna av grundstötta Marco Polo anas ute i Pukaviksbukten.

Varför får båten ens ligga kvar? frågar hon sig.

– Det är sorgligt att de inte bogserar båten. De kunde gjort det, tagit in i hamnen och satt spännband runt.

Tragiskt för alla

Händelsen är tragisk för alla som bor i området, och för fåglar och naturliv, fortsätter hon.

– Många har ju flyttat hit i tron om att de flyttar till idyllen. Men de kommer ju inte gå ner och bada i sommar ens en gång!

Var oljan dyker upp härnäst är det ingen som vet. Kustbevakningens senaste prognos pekar på att det senaste utsläppet rör sig norrut – dels mot Karlshamn och dels mot Norje Boke i Sölvesborgs kommun.

Vädret med regn och dålig sikt gör den svår att upptäcka, men en del är ändå ute och spanar.

– Jag tittade ner här innan jag gick ut på min morgonpromenad, och då var det sådan dimma så jag såg inte ens färjan som ligger här ute, berättar Christer Strand som bor permanent invid stranden i Monsunens sommarstugeområde ett par kilometer från Norje hamn.

– Det här är en katastrof.

"Inget ansvar"

TT: Vilka konsekvenser är du rädd för?

– Jo, kommer oljan in som vi befarar, bland stenarna, då är det ju förstört för lång tid framåt. Tänk på alla fåglar de får avliva...

Christer Strand tittar rakt ut över havet. Där ute ligger Marco Polo, vars rederi TT–Line hittills inte velat svara på frågor.

– Det är för jäkligt rent ut sagt. De förorsakar en sådan olycka, men de verkar inte ta något ansvar alls.

Leif Svensson och Lennart Olofsson sitter på båtklubben i Norjes hamn och diskuterar olyckan.
Leif Svensson och Lennart Olofsson sitter på båtklubben i Norjes hamn och diskuterar olyckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!