Detta vet vi om den dödliga hissolyckan

Fem personer är döda efter den allvarliga hissolyckan i Sundbyberg. Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död. Detta vet vi om vad som har hänt.

Fem personer har bekräftats omkomna i måndagens arbetsplatsolycka i Sundbyberg utanför Stockholm då en bygghiss rasade 20 meter. Arkivbild.

Fem personer har bekräftats omkomna i måndagens arbetsplatsolycka i Sundbyberg utanför Stockholm då en bygghiss rasade 20 meter. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Olycka2023-12-12 13:47

Strax före klockan 10 på måndagen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till en byggarbetsplats i Sundbyberg norr om Stockholm sedan en bygghiss rasat ett 20-tal meter.

Initialt rapporterades att fyra till fem personer var allvarligt skadade. På tisdagsförmiddagen bekräftade Åklagarmyndigheten att fem personer avlidit och att arbetet med att säkerställa deras identitet pågick.

.

Vad händer nu?

En förundersökning om arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död har inletts. Statens haverikommission finns på plats och har gjort en olycksplatsundersökning. Man överväger även att utreda olyckan.

.

Vad vet vi om de drabbade?

Enligt Tomas Kullberg, regional ordförande för fackförbundet Byggnads, var de drabbade inte anställda av huvudentreprenören vid bygget, där ett 50-tal personer ska ha arbetat med att uppföra lägenhetshus.

.

Vad orsakade händelsen?

Vad som låg bakom olyckan är inte klarlagt. Företaget som tillverkat hissen säger till flera medier att modellen har använts i 20 års tid och sålts i tusentals exemplar över hela världen utan några liknande olyckor.

Monteringen av hissen har utförts av ett annat företag. Företaget uppger att hissen installerades i augusti och därefter höjts successivt – senast i tisdags förra veckan. Därefter ska hissen ha körts som vanligt och var besiktigad.

Till Byggnadsarbetaren säger regionchefen att man följer alla säkerhetsrutiner och att det finns full dokumentation på allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!