Planet som kraschade i Örebro på torsdagskvällen var ett gammalt exemplar från år 1966 enligt luftfartygsregistret, berättar Hans Kjäll. Men det behöver inte påverka säkerheten även om utrustningen är mer primitiv.
– Är det så att man har följt tillsynsschemat så är i stort sett flygsäkerheten konstant, säger han.
Planet hade besiktats den 26 mars i år och fick då godkänt för att flygas fram till den 23 april 2022.
Måste se verkligheten
Däremot är han kritisk till att tillsynen ska utföras av operatören själv som fyller i ett papper och skickar tillbaka till tillsynsmyndigheten.
– Ser man resultatet med 18 omkomna på två år så är det här fel metod. Tillsynen måste tillbaka till en nivå där man ser på verkligheten och inte ett papper.
Han syftar på de omkomna i kraschen i Örebro samt de nio som omkom i flygkraschen i Umeå år 2019. Vad de båda olyckorna har gemensamt är regelverket, tillsynsprocessen och Transportstyrelsens roll i att delegera ansvar för tillsyn, säger Hans Kjäll.
Det är också fel att fallskärmshoppningsplan råder under regelverket för privatflyg när det egentligen är kommersiellt flyg, enligt Kjäll.
– Det är stor skillnad i kraven på privat flyg och kommersiellt flyg.
De som bokar en resa med kommersiellt flyg betalar för att resa säkert, säger Kjäll.
– Det kostar med flygsäkerhet. Men vad kostar det att slå ihjäl 18 unga människor, frågar han retoriskt och fortsätter:
– Det kostar enormt mycket för samhället och för anhöriga. Oj oj oj.
"Piloten är ett offer"
Nu hoppas han att utredningen från Statens haverikommission (SHK) kommer att lyfta blicken och titta på de övergripande reglerna när de pekar ut orsaken till olyckan.
– I Umeåkraschen klandrade Haverikommissionen piloten och säger vagt att piloten borde ha bättre utbildning. Regelverket måste göras om så att kraven ökar på piloten och proceduren för att kontrollera piloten.
Vad som orsakade Umeåolyckan gick aldrig att definitivt klarlägga. SHK konstaterade i sin rapport att flygplanet var för baktungt och något överlastat vid start, vilket ska ha varit svårt för piloten att upptäcka eftersom denne saknade uppgifter om hopparnas vikt. SHK bedömde även att pilotens erfarenhet inte stod i paritet med de komplexa förhållanden som rådde vid tillfället för olyckan. I rapporten fanns det också uppgifter om att fallskärmshoppare rört sig på ett felaktigt sätt i planet vid en tidigare hoppning.
– Piloten är ett offer för ett regelverk som inte är tillräckligt strängt. Det kan ju inte piloten hjälpa. Man måste lyfta det till en högre nivå.
Inom 30 dagar ska SHK redovisa omständigheterna för olyckan i Örebro och slutrapporten kommer om cirka ett år, enligt Hans Kjäll. Men det är för lång tid att vänta på rapporten innan regelverket ses över, anser flygsäkerhetsexperten.
– Transportstyrelsen borde starta en översyn omgående. Jag vet inte hur man ska lösa det formellt i nuläget, men det behöver lyftas nu annars går vi ett år till med samma regelverk.