Inga tecken på explosion på Estonia

Under lördagsnatten har ytterligare filmningar in på Estonias bildäck genomförts med de två undervattensfarkosterna, så kallade ROV:er.

Foto av filmen på sprickan på styrbordssidan. Här kan man också se var provet är bortsågat från en tidigare dykning.

Foto av filmen på sprickan på styrbordssidan. Här kan man också se var provet är bortsågat från en tidigare dykning.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Olycka2023-07-23 14:09

Det hål som syntes i en dokumentärfilm från 2020 filmades från insidan i två omgångar och filmerna visar inga tecken på explosion. Färgen på plåten och rör är intakt och annan konstruktion är inte deformerad, förklarar Daniel Söderman, utredare på Statens haverikommission.

– Vi har inte sett någonting som skulle avvika på något konstigt sätt mer än att det är intryckt och buckligt, men man ser ju tydligt vitfärg överallt. Nu får fler titta på det här, men det ser ut som att skadorna har blivit när hon slagit i botten. Det är det som är mest troligt, säger han.

Tidigare i veckan har man bland annat tagit prover på mörka fläckar som finns nära hålen i skrovet och som tros bero på bakterietillväxt. Sista delen av undersökningen är att bärga bilrampen till Estland för en närmare undersökning.

Fakta: Därför undersöks Estonia igen

Beslutet om att göra nya undersökningar vid Estonia grundar sig på fynd från som visades upp i en dokumentärfilm från 2020. Tidigare okända hål i skrovet uppdagades och teorier om hur de uppstått presenterades.

Estlands olycksmyndighet bestämde sig för att inleda en ny utredning för att granska uppgifterna. Statens haverikommission och Finlands olycksutredningscentral tillfrågades om att delta i utredningsarbetet.

Under sommaren 2021 och 2022 har man bland annat fotograferat utsidan av fartyget och tagit prover av bottnen.

Sedan i onsdags befinner sig fartyget Viking Reach vid förlisningsplatsen för nya undersökningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!