Ingen kom till skada i lavin

Ingen människa har kommit till skada i lavinen som utlöstes på östra sidan av fjället Ösjövålen i Härjedalen. –Räddningsinsatsen är precis avslutad efter att området har genomsökts och ingen person har hittats, säger Åsa Mjörndal, presstalesperson hos polisen.

Ingen människa ska ha befunnit sig i lavinområdet i Härjedalen. Arkivbild.

Ingen människa ska ha befunnit sig i lavinområdet i Härjedalen. Arkivbild.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Olycka2021-12-17 12:28

Det var vid lunchtid på fredagen som polisen larmades om att en lavin hade gått på Ösjövålen öster om Ramundberget. Lavinen uppskattas ha varit en kilometer bred.

En räddningsinsats påbörjades då det inte gick att utesluta att någon befunnit sig på platsen när lavinen utlöstes.

Polisen kallade ut polishelikopter till platsen och fjällräddare med hund deltog i sökandet.

Måttlig lavinrisk

Naturvårdsverket har i sin prognos på sajten Lavinprognoser.se konstaterat att det föreligger en måttlig lavinrisk för västra Härjedalsfjällen, där det råder hård vind och snöfall. Man bör därför undvika branta platser med drevsnöflak.

"Snötäcket är generellt tunt i området och ett tunt snötäcke är ofta svagt. Om en lavin startar kan den gå i botten av snötäcket", skriver man.

En måttlig risk föreligger även för södra Jämtlandsfjällen, och allmänheten bör därför undvika branta sluttningar med drevsnö.

"Det är stora skillnader i snötillgång inom prognosområdet. Mest snö finns i områdets centrala delar kring Åreskutan, längre västerut är snötäcket betydligt tunnare och också mer renblåst".

Lavinfaran väntas öka

Lavinfaran väntas öka på grund av hård vind och mycket nederbörd. På lördag råder klass tre på lavinskalan – en betydande lavinfara – för både västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen.

I södra Lapplandsfjällen, där det råder hård vind, snöfall och bestående flak, samt i västra Vindelfjällen, där det råder hård vind och drevsnö, är lavinrisken betydande. Det innebär att det är farliga förhållanden i området.

"Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker."

Fakta: Lavinskalan

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!