Marco Polo flyttad – ska tömmas på fordon

Den grundstötta färjan Marco Polo flyttades under lördagen till färjeterminalen i Stillerydshamnen i Karlshamn för att tömmas på bilar och lastbilar.

Tidigare grundstötta Marco Polo har flyttats till färjeterminalen i Karlshamn, där lastbilar och bilar lossas från färjan.

Tidigare grundstötta Marco Polo har flyttats till färjeterminalen i Karlshamn, där lastbilar och bilar lossas från färjan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Olycka2023-11-04 12:45

Förflyttningen genomfördes med assistans av bogserbåtar.

– Vi gjorde en omlokalisering i hamnområdet till en ny kajplats, för att kunna lossa lasten som har befunnit sig på Marco Polo, säger Peter Jönsson, räddningsledare vid Räddningstjänsten västra Blekinge.

Lossningsarbetet som genomförs av Karlshamns hamn kommer att pågå under ett antal timmar framåt, uppger Jönsson.

Kustbevakningen fanns på plats med mindre båtar om ett nytt oljeläckage skulle uppstå, men arbetet gick som planerat och ingen olja läckte ut.

Under helgen fortsätter även arbetet med att sanera fartyg och utrustning från olja. Besättningar på fartyg och flyg söker fortsatt efter olja som kan ha läckt ut.

Passagerarfärjan TT-Line Marco Polo har grundstött sammanlagt tre gånger sedan den 22 oktober. Följden har blivit en större oljeläcka, och en del olja har nått land i Sölvesborgs och Karlshamns kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!