Nya fynd – räddningsinsats i Östersjön avslutad

Räddningsinsatsen som genomfördes i Östersjön på fredagen sedan en man försvunnit under en seglats har avslutats. –Vi har bedömt att det inte finns någon chans att han är vid liv, säger Emil Gustafsson, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen, till TT.

En stor räddningsinsats sattes igång i Östersjön för att finna en saknad segelbåt. Arkivbild.

En stor räddningsinsats sattes igång i Östersjön för att finna en saknad segelbåt. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Olycka2021-08-27 17:23

Mannen, som är i 70-årsåldern, lämnade Gotland vid tiotiden på torsdagsförmiddagen i en tio meter lång segelbåt på väg mot Arkösund, öster om Norrköping.

– Seglaren borde ha varit framme redan i går, säger Emil Gustafsson.

Mobilspårning tyder på att olyckan skedde redan under natten till fredagen. Senast mannens telefon hade kontakt med mobilnätet var vid tretiden.

Vid 19-tiden hittades de första spåren från vraket vid Torrö, utanför Valdemarsvik. Det rör sig om flera olika föremål, bland annat en gasoltub. Därefter inriktades insatsen på att hitta olycksplatsen och den saknade mannen i området.

– När vi fick den informationen lade vi om vårt sök för att intensifiera sökandet i området.

Sent på fredagskvällen hittades flera delar av vraket efter mannens båt och strax efter klockan 22 avslutades insatsen, säger Emil Gustafsson.

– Vi har inte hittat den största delen av båten, men det vi hittat tyder på att båten är sönderbruten, säger han och fortsätter:

– Efter konsultation med läkare har vi bedömt att det inte finns någon chans att han är vid liv.

Därmed övergår ärendet till att bli ett fall för polisen, som är informerade och kommer att fortsätta att söka efter mannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!