Omkomne soldaten var en van bergsspecialist

Den soldat som omkom i en lavin på Kebnekaise var en av försvarets främsta bergsspecialister, enligt Försvarsmakten. "Hjärtat går sönder", uppger mannens anhöriga i ett meddelande.

Soldaten var ute på en så kallad rekognoscering när lavinen utlöstes. Arkivbild.

Soldaten var ute på en så kallad rekognoscering när lavinen utlöstes. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Olycka2023-02-23 14:24

Soldaten var anställd vid Norrlands dragonregemente, K4, och en van bergsspecialist, uppger Försvarsmakten vid en pressträff om dödsolyckan.

Han ingick i en rekognosceringsstyrka som skulle bana väg för den huvudstyrka som skulle komma efter.

– Den förolyckade var en mycket duktig bergsspecialist och alpinist och hade också prognosen att bli en av förbandets bergsmästare, säger David Engström, biträdande övningsledare.

Olyckan skedde under rekognosceringsstyrkans arbete med att sätta upp säkerhetskonstruktioner, säger han.

Känt område

Engström beskriver K4 som "Sveriges främsta förband att verka i subarktisk ödemarksterräng".

– Det innebär att vi ska kunna förflytta oss och navigera i svåra förhållanden och lavinfarligt område, över glaciärer och branta partier. Det här ska vi självklart kunna göra på ett säkert sätt.

Engström betonar att området där olyckan skedde är känt för regementet sedan tidigare och att man kontinuerligt övar där.

Dödsolyckan är anmäld till Arbetsmiljöverket och flera andra utredningar pågår också, enligt Försvarsmakten.

– Förbandet bistår naturligtvis de här olika utredningarna till 100 procent, säger stabschefen Morgan Gustafsson.

"Tänker på vår son"

Dödsolyckan inträffade vid 11.30 i tisdags. En initial rapport inlämnad till Arbetsmiljöverket gör gällande att ett mindre släpp av snö ska ha skett när soldaten gick på en bergskam. Soldaten tappade då fotfästet, rutschade nedåt och en större lavin utlöstes. Han hittades cirka tre meter under snön och hans liv gick inte att rädda.

Soldatens familj meddelar via Försvarsmakten sin sorg.

"Det finns inga ord som räcker till. Hjärtat går sönder. Vi tänker på vår son, bror och alla som fick äran att lära känna honom".

"Han levde ett intensivt liv och hann med så många äventyr. Han var en otroligt varmhjärtad, förstående och engagerad person. Tack för allt stöd och till alla som gjort allt för att rädda vår son och bror".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!