Pojke slog björn i huvudet – räddade pappa

En björn gick till attack mot en jägare i Ljusdal i måndags. Då slog hans son till björnen i huvudet så hårt att handleden bröts. –Troligen bytte björnen då offer så att pappan hann skjuta ett skott mot björnen, så att den dog, säger jaktledare Jonny Sjöblom till TT.

Den björn som attackerade en man och hans son i Ljusdal under måndagen fick en näve i huvudet av sonen när den låg ovanpå fadern. Arkivbild.

Den björn som attackerade en man och hans son i Ljusdal under måndagen fick en näve i huvudet av sonen när den låg ovanpå fadern. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Olycka2023-08-22 10:01

Mannen och hans tonårige son deltog i björnjakten i Ljusdals kommun under måndagsförmiddagen när de plötsligt attackerades av en björn.

Under attacken ska björnen ha legat ovanpå mannen, varpå sonen gick fram och slog näven i huvudet på björnen, berättar jaktledare Jonny Sjöblom .

– Troligen bytte björnen då offer så att pappan hann skjuta ett skott mot björnen, så att den dog, säger Jonny Sjöblom till TT.

Mannen skadades allvarligt i ansiktet och fick föras till akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där han ännu vårdas på intensivvårdsavdelningen. Hans skador ska inte vara livshotande. I helikoptern på väg till sjukhuset ringde mannen kommunens jaktlag och bad dem ta hand om den döda björnen.

Sonens handled gick förmodligen av, enligt Sjöblom, och pojken fördes till sjukhus för operation i Uppsala.

Björnar kan dyka upp plötsligt och komma mycket nära innan man hinner skjuta, enligt Jonny Sjöblom.

– Det är väldigt svårt att avvärja en fara på detta sätt. Rovdjur är individer och det beror helt från fall till fall, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!