Tillståndet stabilt för 10-åring som föll ur karusell

Tillståndet är stabilt för den 10-årige pojke som föll ur en åkattraktion på Skara sommarland i torsdags kväll. Han var allvarligt skadad när han kom till universitetssjukhuset i Linköping och opererades akut.

Tillståndet är stabilt för den 10-pojke som föll ut en åkattraktion på Skara sommarland i torsdags. Arkivfoto

Tillståndet är stabilt för den 10-pojke som föll ut en åkattraktion på Skara sommarland i torsdags. Arkivfoto

Foto: Adam Ihse/TT

Olycka2021-07-20 15:36

Pojken och hans pappa åkte attraktionen Rodeo tillsammans när olyckan inträffade i torsdags kväll. När pojken fallit ur åkvagnen hamnade han under en av de roterande diskarna och skadade ben, armbåge samt ansikte. Pojken fördes till sjukhuset i Skövde som konstaterade att han var svårt skadad. Under fredagen överfördes han till Universitetssjukhuset i Linköping där han opererades akut. Under tisdagen meddelade sjukhuset till TT att pojkens tillstånd är stabilt.

Det är fortfarande oklart hur olyckan kunde inträffa. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada och har gjort en teknisk undersökning av olycksplatsen. Förundersökningsledaren Michael Ståhlgren tror att utredningen kan dra ut på tiden eftersom han måste invänta protokollet från den tekniska undersökningen innan förhör kan hållas med de inblandade.

Skara sommarland gör en egen utredning parallellt med polisen.

– Vi har en tekniker som kommer och tittar på attraktionen i morgon (läs: onsdag) och vi kommer att vara helt transparenta med vad vi kommer fram till i utredningen. Men jag vill åka till Linköping och prata med pojkens pappa innan det görs ett pressmeddelande. Det är jätteskönt att höra att tillståndet är stabilt för pojken, säger parkens vd Janne Nilsson.

Attraktionen Rodeo är stängd tills vidare.

– Om vi ska ha kvar den, kommer vi att behöva bygga om den, säger Janne Nilsson.

Det här är inte första gången det inträffar en olycka med attraktionen Rodeo. För två år sedan skadades en åttaårig pojke i samma karusell.

– Då hade vi haft ett handhavandefel från vår attraktionsvärd och vi modifierade attraktionen efter det. Vi har jättehögt säkerhetsfokus, det är det viktigaste för oss.

Fakta: ansvar och besiktning av tivolin

Åkattraktioner besiktigas innan de tas i bruk första gången och därefter besiktigas de varje år. Var femte år ska en fördjupad besiktning göras i vilken bland annat bärande delar undersöks på jakt efter sprickbildningar och utmattningsskador.

Besiktningarna ska utföras av något av de tre fristående företag, Salwéns ingenjörsbyrå, Inspecta sweden eller Dekra industrial, som är ackrediterade av Sweroc. Varje företag utvecklar sin egen checklista för besiktningen och Sweroc kontrollerar att de uppfyller de krav på säkerhet som finns i tekniska standarder för attraktionen. Om säkerhetskraven inte uppfylls rapporterar besiktningsföretaget detta till både polis och tivoliägaren. Sedan är det upp till tivoliägaren att redovisa till polisen när bristerna åtgärdats.

Det är tivoliägarens ansvar att se till att besiktningarna utförs och att det på attraktionen sätts upp en besiktningsskylt som är väl synlig för dem som vill åka.

Källa: Sweroc

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!