– Bland annat putsar de sig på ett onormalt sätt, säger kommunekolog Jonas Engzell vid Miljöförbundet Blekinge Väst vid en pressträff.
Ett antal tusen fåglar bedöms totalt befinna sig i området och av dem har ungefär 15–20 procent synliga oljeskador, berättar han.
Bara cirka 15 fåglar har hittills infångats och genomgår rehabilitering. Att det inte är fler beror på att de drabbade fåglarna är svåra att fånga in.
– De är oljeskadade, men inte så nedsatta att det är lätt att håva in dem. Många sitter en bit ut i havet på stenar och så, eller så flyger de helt enkelt iväg när man närmar sig, säger Jonas Engzell.
Fågelräddningsarbetet kommer sannolikt att pågå under många veckor framöver. Eftersom det är flyttsäsong för fåglar är det många som förflyttar sig vidare efter att ha blivit nedsmutsade av olja. Troligtvis kommer oljeskadade fåglar att hittas längs med hela Skånekusten längre fram, tror han.
14 000 liter
Det har nu gått tre dagar sedan passagerarfartyget Marco Polo gick på grund i Blekinge.
Kustbevakningen har hittills fångat upp minst 14 000 liter olja, men nu står arbetet stilla, eftersom all kvarstående olja har sjunkit under vattenytan.
Tidigare kunde Kustbevakningen lokalisera oljan som läcker från fartyget och fånga upp den, men eftersom vattnet är så kallt har all olja sjunkit mot botten och det är därför oklart var den finns och hur den rör sig.
– Det finns ingen olja på vattenytan. Den går inte längre att se från fartyg eller från luften, men jag kan inte svara på hur arbetet går med att fånga upp olja som redan nått land, säger Mattias Lindholm, pressekreterare vid Kustbevakningen.
"Fruktansvärt lidande"
Regn och blåst försvårar saneringsarbetet i Sölvesborgs kommun som drabbats hårdast av oljeläckaget.
Kommunen är inställd på att saneringsarbetet kan komma att pågå i månader framöver, enligt Anders Borgman, kris- och beredskapssamordnare i Sölvesborg.
Den ideella organisationen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt försöker fortsatt att samla in och rädda så många djur som möjligt. Kommande helg kommer även organisationen Blå stjärnan att ansluta.
– Det är bedrövligt. Alla som ser det här förstår att det är ett fruktansvärt lidande för djur och natur. Man börjar också att förstå omfattningen. Arbetet kommer att ta väldigt lång tid. Vi pratar inte om veckor utan månader, säger Anders Borgman.
Oljan har nått land längs kustremsan mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborgs kommun, men enligt prognoserna kommer den att träffa även den skånska kusten. Vid en överflygning strax efter lunch sågs dock ingen olja på stränderna i nordöstra Skåne.
Två personer ur besättningen misstänks för vårdslöshet i sjötrafik av normalgraden.