Under torsdagseftermiddagen blåstes faran över för explosionsrisk vid branden på brandstationen i Hörby, som började brinna under natten.
– Det finns inte längre någon risk för allmänheten. Branden har tagit sig förbi utrymmet där vi har gasflaskor. Temperaturen har gått ner så pass mycket att risken för explosion har avtagit, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten i Syd.
Inne på den brinnande brandstationen fanns gasflaskor som kunde explodera av hettan.
– Det rör sig om syrgas som vi använder för rökdykning, säger Sandell.
Saknade larm
Brandstationen saknade ett automatiskt brandlarm. Hade ett sådant funnits hade larmet gått till SOS, släckningsarbetet kunde ha startat tidigare och personal hade kommit till platsen mer förberedda.
– Nu gick det i stället till sökare hos personalen som tog sig till stationen där man på plats konstaterade att det brann i vagnhallen. Därifrån fick man starta prioriteringsarbetet, säger Per Björkman, chef för räddningstjänsten i Höör/Hörby, till Sydsvenskan .
Varför brandlarm saknades är okänt.
Totalskadade
En större avspärrning sattes upp runtomkring och släckningsarbetet avbröts under flera timmar.
– Vi minskar nu ner avspärrningen till själva brandplatsen. Nu jobbar vi primärt med eftersläckning och kylning av utrymmet där det har varit gasflaskor.
Branden startade vid tretiden på torsdagsnatten då stationen var obemannad. Brandorsaken är okänd. Vagnhall och förråd är totalskadade, men kontorsdelen har kunnat räddas.
Utmaningen blir nu att snabbt hitta alternativa lokaler.
– Det blir ett problem rent organisatoriskt att ordna en tillfällig brandstation framöver, säger Gustaf Sandell.
Ett tiotal fordon har räddats undan lågorna, bland annat tankbilar och höjdfordon, liksom mindre fordon och en äldre veteranbrandbil.
TT: Var det ett kritiskt moment när fordonen skulle tas ut?
– Jag misstänker att man har fått ha på sig andningsskydd för att få ut de här fordonen, för det var ju omfattande rökutveckling, men jag har inga rapporter om att någon ska ha kommit till skada, säger Gustaf Sandell.
Avlastande samtal
Brandförsvaret i Hörby drivs av en deltidskår och brandmännen därifrån har deltagit i släckningsarbetet från start. Även brandmän från Höör, Lund, Eslöv, Hyllie och Burlöv deltog i insatsen.
TT: Hur har personalen reagerat på att behöva släcka sin egen arbetsplats?
– Jag vet inte mer än att de givetvis är kraftigt påverkade av det. Vi håller på att ordna avlastande samtal för personalen. De kommer att samlas för att börja kunna hantera det här känslomässigt.