Mitt under pågående coronapandemi drog årets influensavaccinationer i gång i början av november – och i år har efterfrågan på vaccin varit ovanligt stor. Folkhälsomyndigheten aviserade därför inför starten att endast riskgrupper och personal inom vård och omsorg som arbetar nära personer i riskgrupp skulle få tillgång till vaccinet i en första omgång, medan övriga delar av befolkningen skulle få ge sig till tåls till december.
Men trots att fler doser än vanligt köptes in inför årets omgång larmar nu flera av landets regioner om att vaccinet börjar sina – bara en dryg vecka efter att vaccinationerna inletts.
Enligt Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid smittskyddsenheten i Region Uppsala, är vaccinläget oroande.
– Jag är orolig över att vi ska hamna i en bristsituation. Vi har några stora privata vaccinatörer som beställt mycket vaccin och där finns troligtvis ganska mycket kvar, men inom den regionala vården kan det bli svårt.
"Jättesug efter vaccinationer"
Johan Hedlund säger att man inom Region Uppsala under många år arbetat hårt med att få regionens vårdpersonal att vaccinera sig mot säsongsinfluensan – ett arbete som riskerar att raseras om vaccinet skulle ta slut.
– I år har det blivit ett jättesug efter vaccinationer efter att alla kommuner har fått kalla fötter efter att ha sett covid-läget på äldreboendena – och det hade vi inte en aning om när vi beslutade om hur mycket vaccin som skulle avropas i vintras. Och nu finns det absolut en risk att just vårdpersonalen nedprioriteras.
Västra Götaland är en av de regioner som hittills larmat om brist på influensavaccin. Här har vaccinet tagit slut på lagret, vilket lett till att man nu pausar vaccineringen av vårdpersonal, enligt Gunilla Ockborn, regionens biträdande smittskyddsläkare.
– Det fanns misstankar redan före sommaren att det skulle behövas en prioritering och i kampanjen prioriterades vaccination av riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Nu när intresset har varit så stort, dels från riskgrupper, dels bland personal inom vården, har det uppstått en brist, säger hon och fortsätter:
– Därför har vi sagt till våra enheter att de måste prioritera de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka – och avvakta med vaccination till vårdpersonal.
"Hårdare prioriteringar"
Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, håller med om att situationen leder till hårdare prioriteringar av de grupper som får tillgång till årets influensavaccin.
– Det man redan nu ser är att det finns en risk för att det blir brist på vaccin i vissa regioner och då prioriterar man ännu hårdare i dessa regioner. Då blir det riskgrupperna som vaccineras i första hand, medan personal inom vård och omsorg nedprioriteras.
Enligt Mia Brytting sköter varje region sin egen upphandling, men i år genomfördes också ett extra inköp av influensavaccin av regionerna i samverkan, en upphandling som hanterades av SKL Kommentus, ägt av Sveriges Kommuner och Regioner.
– Det är olyckligt om det är så att vaccinet riskerar att ta slut så att inte riskgrupperna hinner bli vaccinerade, säger hon.