Fiskare tvingades överge brinnande båt

Två fiskare kunde rädda sig över till en annan fiskebåt sedan en stor brand utbrutit på deras fartyg utanför Blekinge.

Kustbevakningens fartyg KBV 003 Amfitrite hjälpte på söndagen till att släcka en brand på en fiskebåt söder om Karlskrona. Arkivbild.

Kustbevakningens fartyg KBV 003 Amfitrite hjälpte på söndagen till att släcka en brand på en fiskebåt söder om Karlskrona. Arkivbild.

Foto: Foto: Kustbevakningen

Olyckor, katastrofer2021-04-25 16:00

– Det var en väldig tur att systerbåten låg så nära och att vädret var så fint, säger räddningsledare Kalle Isaksson på Kustbevakningens ledningscentral till TT.

Branden började i maskinrummet och spred sig till inredningen på den tolv meter långa fiskebåten på söndagsförmiddagen. Fiskarna, som larmade via nödradion, klarade sig välbehållna.

Flera enheter, bland annat från Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet, sattes in för att släcka branden och undvika att haveristen sjönk, med oljeläckage som följd. Kustbevakningen hanterade ärendet som en miljöoperation.

– Rökdykare sattes in. Det var ett relativt omfattande brandförlopp som blev långdraget och de fick släcka i omgångar. Nu är det fortfarande lätt glödbrand kvar, men vi har situationen under kontroll, säger Kalle Isaksson vid 15-tiden.

Båtarna partrålade cirka 20 sjömil söder om Karlskrona när olyckan skedde. Planen på eftermiddagen var att systerbåten under Kustbevakningens uppsikt skulle bogsera haveristen till hemmahamnen Nogersund på Listerlandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!