"Glöm inte ljusen". Den årliga uppmaningen från valfri vuxen i samband med första advent låter som ett eko från gamla julars spöken. I Angered gick det så långt att räddningstjänsten för två år sedan tonsatte den och lade ut på sin Facebook-sida.
I själva verket är det inte de levande ljusen som är värst. Det är numera spisen, säger Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.
– Tidigare var levande ljus den vanligaste brandorsaken just runt jul. Men nu är det lite vanligare med spisbränder även vid jul, säger han.
Många omkomna i år
Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är spisen orsak till var tredje utryckning för räddningstjänsten till bränder i flerbostadshus. Siffran för levande ljus är mindre än fem procent. Men fortfarande tror nästan alla svenskar, 96 procent, att ljusen är den vanligaste brandorsaken under julen, visar en Novus-undersökning.
Hittills i år har dödsbränderna varit fler än på länge. Fram till den 22 november har 89 personer omkommit i bränder i hemmet enligt MSB. Det är fler än under helåren 2019 och 2018. Och då är vi inte inne i december än. Lars Brodin tror att det finns en risk för en "corona-effekt" i år.
– Det finns säkert någon sådan koppling när fler spenderar mer tid hemma. Och det kommer tyvärr att öka. December och januari är ju de månaderna då flest bränder uppstår. Lite beroende på hur kallt det är ute, säger han.
Saknar hemförsäkring
Ett problem som uppmärksammats de senaste åren är riskerna med att vara utan hemförsäkring. Det kan handla om att inte få hjälp med ersättningsbostad eller ersättning för det som brunnit upp. Ungefär 390 000 personer saknar hemförsäkring i Sverige, enligt Fastighetsbolaget Mimer. Utrikesfödda, unga och män är överrepresenterade bland dem som inte har någon hemförsäkring.
– Det är ju riktigt illa. Många tänker nog inte på att det behövs, säger Lars Brodin.