Under de åtta månader som hittills har gått av året har 80 personer dött i bränder, visar preliminär statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det är en kraftig ökning från tidigare år och antalet dödsfall har inte legat på denna nivå på 15 år, skriver Hem och Hyra.
Majoriteten av dem som omkommit i bränder i år har varit äldre än 65 år. Det är enligt analytiker på MSB för tidigt att säga vad som orsakat uppgången i statistiken. Men när coronapandemin drog i gång startades en varningsklocka hos Brandskyddsföreningen.
– Redan när isoleringen började tänkte vi att det finns anledning att vara orolig utifrån det vi vet om bränder. De flesta dödsbränderna sker i bostäder och när vi är hemma mer ökar risken för brand där. Dessutom är ensamhet en viktig faktor, särskilt för äldre. Om man är två så ökar möjligheten att upptäcka att något håller på att gå fel, säger Mattias Delin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen och forskningsdirektör på Brandforsk, till Hem och Hyra.
Sedan början på 2010-talet finns en uttalad nollvision för dödsbränder. 2018 och 2019 såg man en märkbar nedgång i antalet döda. Men årets statistik tycks visa att nedgången ännu inte är bestående.