Krav på ny utredning efter nya Estoniabilder

Nya uppgifter om ett stort hål i skrovet på Estonia, som sjönk för 26 år sedan, kommer fram i en ny dokumentärserie. Sverige, Finland och Estland ska nu gemensamt utvärdera de nya rönen.

Nya bilder i den nya dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt", visar ett stort hål i skrovet på Estonia som sjönk 1994.

Nya bilder i den nya dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt", visar ett stort hål i skrovet på Estonia som sjönk 1994.

Foto: Dplay/TT

Olyckor, katastrofer2020-09-28 11:02

Hålet är enligt uppgifterna i dokumentärserien fyra meter högt och har tidigare delvis ha legat dolt mot sjöbottnen, skriver Aftonbladet. Tidigare har teorier om ett hål i skrovet konsekvent tillbakavisats av myndigheterna.

– Man kan inte utesluta att skadan haft betydelse för sjunkförloppet, säger Jørgen Amdahl, professor i marin teknik i Trondheim, i den nya dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt", på Dplay, rapporterar tidningen.

Filmbilderna är tagna med en dykrobot och i ett gemensamt uttalande skriver Sveriges, Finlands och Estlands utrikesministrar nu att de kommit överens om att utvärdera uppgifterna.

"Något har kolliderat"

Lars Ångström, före detta riksdagsledamot i försvarsutskottet, har i många år engagerat sig i Estoniakatastrofen och är en av dem som krävt att regeringen går till botten med vad som egentligen orsakade olyckan.

– Det här är ju nya uppgifter som helt bekräftar den omfattande kritik som har framförts mot förklaringen och utredningen av förlisningen, säger Lars Ångström.

– Här visar materialet och de experter som har tittat på det att det är något som har kolliderat i Estonias sida med en kraft av flera tusen ton, och då pratar man fartyg.

Sjönk snabbt

Estoniakatastrofen inträffade under natten till den 28 september 1994, 26 år sedan i dag. Färjan lämnade hamnen i Tallin på kvällen den 27 september 1994 men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk helt på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 137 överlevande räddades.

Krav har tidigare kommit från överlevare, anhöriga och andra engagerade personer om att vraket måste undersökas för att hitta en förklaring till att färjan sjönk så snabbt. Med anledning av de nya bilderna förnyas nu kravet i en debattartikel.

Blommor och ljus vid minnesmonumentet i september förra året, 25 år efter Estoniakatastrofen. Arkivbild.
Blommor och ljus vid minnesmonumentet i september förra året, 25 år efter Estoniakatastrofen. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!