Krav på ny utredning efter nya Estoniabilder

Nya uppgifter om ett stort hål i skrovet på Estonia, som sjönk för 26 år sedan, kommer fram i en ny dokumentärserie. Sverige, Finland och Estland ska nu gemensamt utvärdera de nya rönen.

Blommor och ljus vid minnesmonumentet i september förra året, 25 år efter Estoniakatastrofen. Arkivbild.

Blommor och ljus vid minnesmonumentet i september förra året, 25 år efter Estoniakatastrofen. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Olyckor, katastrofer2020-09-28 08:17

Hålet ska enligt uppgifterna i dokumentärserien vara fyra meter högt och tidigare delvis ha legat dolt mot sjöbottnen, skriver Aftonbladet. Tidigare har teorier om ett hål konsekvent tillbakavisats av myndigheterna.

– Man kan inte utesluta att skadan haft betydelse för sjunkförloppet, säger Jørgen Amdahl, professor i marin teknik i Trondheim, i den nya dokumentärserien "Estonia – fyndet som ändrar allt", på Dplay, rapporterar tidningen.

Filmbilderna är tagna med en dykrobot.

Estoniakatastrofen inträffade under natten till den 28 september 1994. Färjan lämnade hamnen i Tallin på kvällen den 27 september 1994 men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk helt på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 137 överlevande räddades.

Krav har tidigare kommit från överlevare, anhöriga och andra engagerade personer om att vraket måste undersökas för att hitta en förklaring till att färjan sjönk så snabbt. Med anledning av de nya bilderna förnyas nu kravet i en ny debattartikel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!