Läget stabilt för skadade i helikopterolycka

Det var en man i 65-årsåldern som omkom i den svåra helikopterkraschen utanför Leksand på tisdagen. En man och en kvinna vårdas för svåra skador.

Varför en helikopter kraschade i skogen nära flera hus utanför Leksand är fortfarande oklart.

Varför en helikopter kraschade i skogen nära flera hus utanför Leksand är fortfarande oklart.

Foto: Henrik Hansson/TT

Olyckor, katastrofer2021-03-17 07:33

Mannen som omkom och den skadade kvinnan är båda i 65-årsåldern och hemmahörande i Leksands kommun, rapporterar lokala medier.

Efter den svåra kraschen i skogen vid Skeberg sydväst om Leksand flögs kvinnan i ambulanshelikopter till Falu lasarett medan den skadade mannen togs i ambulans till Mora lasarett.

Under onsdagen meddelar Region Dalarna att läget för patienterna bedöms som stabilt och båda uppges vara vakna.

Helikoptern, av modellen Robinson R44, ägs enligt polisen av ett helikopterföretag. Hur kraschen gick till är fortfarande oklart, Statens haverikommissionen har tagit över den tekniska utredningen vilket är obligatoriskt vid flygolyckor där någon omkommit eller skadats allvarligt.

– Haverikommissionen tar reda på orsaken till haveriet så långt det går, det materialet kommer att användas i brottsutredningen, säger Mats Öhman, presstalesperson för polisen i region Bergslagen.

Polisen utreder tre fall av misstänkt brott, vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Men det finns i nuläget ingen misstänkt.

– Vi påstår inte att någon har begått ett brott. Ingen har delgivits misstanke, säger Mats Öhman.

Larmet kom klockan 11.15 på tisdagen då vittnen sett helikoptern krascha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!