Laviner gick i Sälen – snöfall ger ökad fara

På söndagen utlöstes två laviner i Sälenfjällen. Kraftigt snöfall bidrog och nu ökar lavinfaran också längre norrut.

Två laviner har gått i Sälen. En sökinsats genomförs nu.

Två laviner har gått i Sälen. En sökinsats genomförs nu.

Foto: Pontus Altin/TT

Olyckor, katastrofer2020-12-27 11:40

Två laviner gick vid skidbacken Väggen på Hundfjället i Sälen på söndagsförmiddagen. En räddningsinsats inleddes men inga människor kom till skada. Fjällräddningen sökte också av området med specialhundar.

– Vi kom med två hundar vid 11-tiden och gick igenom området för säkerhets skull. Vi var klara efter ett par timmar, säger Lotta Antoniusson vid fjällräddningen Sälen till TT.

Det har snöat kraftigt i området men lavinerna utlöstes av två personer som körde off pist, skriver polisen på sin hemsida. Man avråder från att vistas i området vid backen Väggen, som är avstängd.

Enligt polisen är det mycket folk i backarna, samtidigt som det har snöat och blåser i området.

Lavinfaran har också ökat i norra Sverige där det snöar ymnigt och blåser vilket gör att det bildas flak med drevsnö. I de nationella lavinprognoser som Naturvårdsverket utfärdar graderas risken i både Västra Vindelfjällen och Södra Lapplandsfjällen till en trea, vilket innebär betydande lavinfara. I Södra Jämtlandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen graderas faran till en tvåa, måttlig lavinfara.

Fakta: Laviner

Lavinfaran i ett område graderas enligt en internationell lavinskala med fem steg: Liten, måttlig, betydande, stor, extrem.

Det finns två huvudtyper av laviner, flaklaviner och lössnölaviner, där flaklavinen är den som orsakar de flesta lavinolyckorna.

En flaklavin uppstår när ett svagt lager med snö inte längre kan bära den ovanliggande snön och kollapsar.

Lössnölaviner delas in i torra och lösa. Torra lössnölaviner är oftast små men de kan i extrema fall bli stora om sluttningen är lång och brant. Våta lössnölaviner har större förstörelsepotential än torra lössnölaviner och uppstår för det mesta på branta solbelysta sluttningar.

Källa: Lavinprognoser, Naturskyddsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!