– Vi känner till att filmerna har publicerats, och vi tittar naturligtvis på dem för att bedöma vad det är för uppgifter och vad det eventuellt kan leda till, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på haverikommissionen, till TT.
Utesluter ingenting
En ny dokumentärfilm visar ett stort hål i fartygets skrov, fyra meter högt och som legat dolt mot sjöbottnen.
Det rör sig inte om någon formell utredning, understryker Jonas Bäckstrand.
– Vi har inte fått någon form av uppdrag, men vi är den myndighet i Sverige som utreder sjöolyckor och det är klart att vi ska titta på ett sådant material, det är nya uppgifter.
Man för också samtal med Estland och Finland, säger Bäckstrand.
– Naturligtvis samtalar vi om den här frågan. Man kan konstatera att utrikesministrarna i de tre länderna i måndags kom överens om att bevisning av någon form av väsentlighet ska granskas av de här länderna gemensamt.
Estlands tidigare statsåklagare och Estoniautredare Margus Kurm sade häromdagen att han utifrån dessa nya uppgifter tror att fartyget Estonia förliste på grund av en kollision med en ubåt.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger att regeringen tar uppgifterna på största allvar och inte utesluter någonting i form av utredningsåtgärder.
– Men vi vill att expertmyndigheten tittar på det här, säger han.
"Bra dialog"
De senaste dagarna har en del hårda ord hörts från Estland, bland annat anklagelser om att Sverige ljuger.
– Sverige ljuger inte om Estonias förlisning. Jag vill inte bidra till en ökad konflikt, utan jag har en bra dialog med min motsvarighet i Estland – Jüri Ratas – och vi har kontakt i frågan. Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar, säger Löfven.
På en fråga om Löfven kan tänka sig nya dykningar svarar han:
– Vi kan inte börja med att säga vad man ska göra och inte göra, låt expertmyndigheten titta på de här bilderna.
Estland flaggstat
Han säger dock bestämt nej till att ändra i gravfridslagen, som hindrar både privata och offentliga dykundersökningar vid platsen från Sverige, Estland och Finland.
Jonas Bäckstrand på Statens haverikommission säger att nästa steg inte i första hand är upp till Sverige.
– Man ska komma ihåg att Estland är flaggstat, i det avseendet ligger bollen hos Estland i första hand.