Många bränder tar fart i vårvädret

Det krävs inte mycket gnista för att bränder ska ta fart på vårkanten. Räddningstjänster har fullt upp över hela landet. –Man förstår inte vilka krafter man hanterar när man tänder eld i det väder vi har, säger Ludvig Tejler vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Många gräs- och markbränder tar fart i vårvädret. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Många gräs- och markbränder tar fart i vårvädret. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Olyckor, katastrofer2021-04-18 20:14

Räddningstjänsten i det södra Stockholmsområdet har fram till den sena söndagseftermiddagen ryckt ut till tio bränder. I Haninge och Södertälje har det brunnit på omkring ett hektar.

– Det har i några fall varit relaterat till att personer har eldat, säger Ludvig Tejler, som är operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Många får för sig att elda trädgårdsavfall, fjolårsgräs eller annat torrt och lättantändligt.

– Jag ser en ganska tydlig trend i att man kraftfullt felbedömer vilka krafter man sätter i rörelse. Man förstår inte att det far iväg.

Stora delar av landet

I Sjuhäradstrakten har åtminstone sju bränder orsakat larm, enligt Borås Tidning. Det handlar om gräsbränder och i ett fall har elden spridit sig över flera hektar.

I Blekinge larmas det om nya bränder "hela tiden", enligt tidningen BLT.

I en storbrand i Kristianstad brann tre ladugårdsbyggnader ned. Hur branden startade är ännu oklart, men elden spred sig till gräs och träd omkring, på en yta på omkring 5 000 kvadratmeter, enligt Kristianstadsbladet.

I ångermanländska Bollstabruk var händelseförloppet det omvända: En gräsbrand tog fart och spred sig till en ladugård, där det brann i fasaden innan räddningstjänsten kunde släcka den, rapporterar Allehanda.

Även i Östergötland och Sörmland rapporteras det om gräsbränder på sina håll.

I det norra Stockholmsområdet har räddningstjänsten larmats om en brand på ett fält i Kista, berättar man för TT. Den bedöms dock vara under kontroll.

"Elda inte"

Börja inte tänka på förebyggande åtgärder inför en eldning. Du ska inte elda alls när gräset är så lättantändligt, säger Ludvig Tejler vid Södertörns Brandförsvarsförbund.

– Det är som när man tänder en brasa. Man tar en tändsticka och tänder eld på ett papper eller en kvist i brasan. Då kan man fortfarande blåsa ut den. Sedan plötsligt går den inte längre att blåsa ut och elden eskalerar, förklarar han.

– Samma sak händer i torrt gräs. Man försöker kontrollera den med vattenkanna och det funkar en stund, men sedan blir kannan liksom väldigt fjuttig i sammanhanget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!