I ett bredare perspektiv går trenden åt rätt håll med minskat antal drunkningsolyckor, men antalet som avled i samband med bad ökade rejält jämfört med året innan.
Under 2020 dog 29 personer i samband med bad, jämfört med 17 under 2019, enligt den preliminära statistiken från SLS.
Att det var varmt redan i juni verkar ligga bakom det höga antalet dödsolyckor den månaden: 26, den högsta siffran för juni under 2000-talet.
– Det var tyvärr många som omkom under sommarmånaderna. Vi befarade att det här med hemester och semester skulle vara en faktor. Det visade det sig vara, säger Olausson.
"Viktig del"
Majoriteten av drunkningarna inträffade i sjöar och vanligaste orsaken var alltså badolyckor. Då oftast på en officiell badplats med kommunalt huvudmannaskap – utan livräddare på plats.
Enligt SLS behöver kommunerna se över sitt ansvar vid badplatserna och både sätta upp tydligare information där det behövs och gärna ha livräddare. De finns där ute, men på väldigt få platser i landet.
– Livräddare är en viktig del, för det är en levande annonspelare som kan gå runt och informera badgästerna. Därmed slipper det kanske bli farliga situationer. Att man lyckas förebygga olyckor, säger Mikael Olausson.
Ännu har SLS inte fått gehör.
– Tyvärr blir det inte proppen ur där.
Hemester spelade in
Enligt SLS var 83 procent av de omkomna i drunkningsolyckor i fjol män. Nästan hälften av de omkomna var över 60 år.
På grund av pandemi och permitteringar gav sig många ut i friluftslivet under 2020. Huruvida just detta resulterade i någon ökning av drunkningar är inte säkert.
– Vi misstänkte och hade en farhåga om det, att folk jobbade hemifrån och kanske fick mer tid över. Vi kan inte se någon direkt koppling, men det kan ha varit en faktor på sommarmånaderna att fler sökte sig till stränder och liknande, säger Mikael Olausson, områdeschef för vattensäkerhet och statistik vid SLS.