MSB: Behövs mer resurser för säkra skyddsrum

I många år låg det svenska civilförsvaret nere och skyddsrumsverksamheten gick på sparlåga.
–Vi har haft en time-out i det arbetet. Nu är det mycket som vi behöver bygga upp igen, säger Camilla Asp, ansvarig för krisberedskap vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Sveriges cirka 65|000 skyddsrum ska ge befolkningen fysiskt skydd vid krig och är en del av det civila försvaret.

Sveriges cirka 65|000 skyddsrum ska ge befolkningen fysiskt skydd vid krig och är en del av det civila försvaret.

Foto: ALI LORESTANI / TT

Olyckor, katastrofer2020-07-19 09:25

Sveriges cirka 65 000 skyddsrum ska ge befolkningen fysiskt skydd vid krig och är en del av det civila försvaret. Under några decennier har skyddsrumsverksamheten gått på sparlåga och kontrollerna av utrymmena minskade drastiskt. Som minst gjorde 400 kontroller per år, enligt Camilla Asp på MSB.

2015 togs beslut om att civilförsvaret skulle byggas upp igen på grund av att det säkerhetspolitiska läget blivit sämre och att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas, vilket Försvarsberedningen kom fram till.

Har ökat

Sedan dess har kontrollerna av skyddsrum successivt ökat. I dag görs 2 000 kontroller per år men en ytterligare ökning är också på gång.

– Vi behöver titta på befolkningsskyddet – om det är rätt dimensionerat så att man har skyddsrum på rätt ställe och att de är utformade på rätt sätt. En annan fråga som man också måste på titta på är när det är mest effektivt med skyddsrum och när det är bättre att arbeta med utrymning istället, säger Camilla Asp.

Hon säger att det kan bero på hur stadsmiljön ser ut och om det blir krig, hur snabbt det kommer att gå och vad det är för krigföring som sker.

Inte till alla

Sveriges omkring 65 000 skyddsrum har plats för ungefär sju miljoner av de cirka tio miljoner personer som bor i landet. Men det finns ingen ambition att alla i Sverige ska få plats i ett skyddsrum.

– Alla behöver ha tillgång till någon form av skydd, men det behöver inte alltid vara just ett skyddsrum. Det viktigaste är att de finns där de gör bäst nytta, och där utgår vi bland annat från vilka områden som är militärstrategiskt viktiga.

Skyddsrummen finns i olika slags byggnader och har varierande standard. De ska alla kunna ställas i ordning inom 48 timmar. Men det kan bli svårt när vissa fastighetsägare gjort om utrymmet till exempelvis babysim eller nattklubb.

– Det finns fastighetsägare som skött sig jättebra och där skyddsrummen fungerar som de ska, men det finns andra där det behöver göras förändringar och de där man nog tappat bort vad ett skyddsrum är till för. Om vi sagt att ett skyddsrum ska kunna iordningställas på 48 timmar då är det detta som gäller.

Rejält tillskott

Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, har tidigare konstaterat att civilförsvaret, som skyddsrumsverksamheten ingår i, är djupt eftersatt och att befolkningsskyddet hör till de verksamheter som haltar. Camilla Asp säger att det gäller fortfarande. Hon jämför med hur coronapandemin bryskt satte fokus på Sveriges bristande krisberedskap.

– Vår bedömning är att det behövs ett rejält tillskott till civilförsvaret. Om vi hade haft ett starkt civilförsvar när vi drabbades av pandemin hade vi haft nytta av det. Nu hade vi ju ingen skyddsutrustning i lager. Vi kommer att dra mycket lärdom av covid-19. Den pågående pandemin har gjort att frågan hamnat mer i fokus, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!