– Det förtroende som MSB har hos allmänheten kan ha fått sig en törn, därför är det viktigt att vi jobbar vidare med de viktiga uppdrag som vi har, säger Camilla Asp vid en pressträff där hon presenterades.
Hon säger att hon delar Dan Eliassons bedömning att det var ohållbart för honom att fortsätta som generaldirektör.
– Den bedömningen gör även Mikael Damberg och jag också, säger hon.
Skapa arbetsro
Samtidigt har hon uppskattat att arbeta med Dan Eliasson.
– Han har en otroligt gedigen erfarenhet som myndighetschef.
Tiden efter att det avslöjades att Dan Eliasson varit på Kanarieöarna under julhelgen beskriver hon som turbulent då många synpunkter och kritik kommit fram.
– MSB är en stor myndighet och medarbetarna kan ha reagerat olika. En del är besvikna, en del ledsna. Därför är en av mina första prioriteringar att skapa arbetsro och lugn inom myndigheten, säger hon.
Camilla Asp säger att hon inte har gjort några utlandsresor under pandemin, men att hon pendlar mellan Stockholm och Karlstad.
– Det har jag informerat regeringen om. Jag har övergått från att åka tåg till att åka bil, säger hon.
Camilla Asp har gedigen erfarenhet från statsförvaltningen. Hon har tidigare arbetat inom Regeringskansliet, på Svenska kraftnät och Skolverket.
"Camilla Asp har erfarenheter som ger henne bred kunskap om krishantering. Detta är särskilt viktigt i hanteringen av den pågående pandemin", säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.
Camilla Asp tillträder sin tjänst med omedelbar verkan.
Begärde förflyttning
Den nya generaldirektören utses sedan Dan Eliasson begärt att få lämna sitt uppdrag. Han fick inte sparken, utan begärde själv att förflyttas, vilket regeringen godkänt.
För Dan Eliasson väntar nu en tjänst vid regeringskansliet, i sällskap med tidigare petade myndighetschefer, i det som i nedsättande termer beskrivs som elefantkyrkogården. Eliasson, som har en tidsbestämd anställning till slutet av 2022, får behålla sin titel och sin månadslön på drygt 160 000 kronor, men är inte längre myndighetschef.