Kort efter branden inledde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en egen utredning, bland annat för att se hur man kan förhindra liknande bränder i framtiden.
Efter händelsen konstaterades det att det troligtvis var degrester som fattat eld och som låg bakom branden.
I utredningen från MSB pekar myndigheten framför allt på att det har saknats en helhetssyn när det gäller brandskyddet i fabriken.
En brandcell
Brandkonsulter, byggnadsnämnd, försäkringsbolag, räddningstjänst och Polarbröd är alla inblandade i processen med att se till att lokalen är säker. Bageriet har under årens lopp byggts om och byggts ut och någonstans på vägen har brandskyddet för lokalen som helhet blivit lidande.
– Vi vill inte lägga skulden på någon enskild aktör. Det är samspelet mellan de fem olika, man har missat helheten i byggnaden helt enkelt och detta har skett under många år, säger Ulf Bergholm, olycksutredare vid MSB.
Myndigheten beskriver lokalen som en enda stora brandcell och det finns många olika faktorer som bidrog till det våldsamma förloppet.
– Vi tycker att vi har gjort så gott vi har kunnat. Det här är en lärdom för oss och såklart någonting vi tar med oss när vi projekterar för det nya bageriet, säger Polarbröds vd Anders E Johansson.
Delat ansvar
Bland annat tittar man på ytterligare åtgärder, till exempel att installera sprinkler, något som MSB konstaterat saknas, och kameror vid ugnarna.
– Vi är inte experterna på brandskydd och det är därför som vi har anlitat och anlitar experterna på området. Här är det, som MSB säger, ett delat ansvar att skapa den här helhetssynen. Vi välkomnar utredningen, säger Anders E Johansson.