Så bär du munskydd på rätt sätt

Forskningen spretar, länder fattar olika beslut och enskilda medborgare gör lite som de vill. Men för den som vill, eller kanske måste, bära munskydd så finns det en del viktiga saker att tänka på.

Illustrationsbild.

Illustrationsbild.

Foto:

Olyckor, katastrofer2020-07-19 06:55

• Skyddet måste sitta över både mun och näsa, annars gör det ingen nytta. Droppsmitta sprids både från mun och näsa. Det är också viktigt att det sluter tätt runtom. Om du ska äta eller måste ta av munskyddet, sätt det inte på hakan, utan ta av det genom att lyfta av snörena från öronen. Tvätta händerna innan och efter.

• Ett vanligt enkelt munskydd skyddar inte dig själv nämnvärt mot smitta. Skyddet kan däremot minska risken att du själv smittar andra. Alltså är det ingen poäng att bära munskydd ensam i bilen till exempel, eller om du är ensam på bussen eller i affären.

• Så fort du rör med fingrarna på skyddet är risken stor att du får eventuella virus på fingrarna. Och virus på fingrarna är ett av de bästa sätten att sprida smitta. Forskning visar att det är svårt att låta bli att pilla sig i ansiktet, och med något som sitter för mun och näsa är det förstås ännu svårare att låta bli. Det här är ett av skälen till att Folkhälsomyndigheten inte vill rekommendera munskydd. Tvätta alltså händerna ofta.

• Så fort munskyddet blir genomfuktigt slutar det att fungera. Det innebär att du måste byta munskydd flera gånger om dagen. För återanvändbara munskydd av tyg gäller att de måste tvättas i varmt vatten och tvättmedel för att fortsätta vara effektiva.

Det är viktigt att munskyddet hanteras korrekt – annars riskerar det att snarare sprida än stoppa smitta. Arkivbild.
Det är viktigt att munskyddet hanteras korrekt – annars riskerar det att snarare sprida än stoppa smitta. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!