SD vill se över lagen om skydd för gravfriden vid vraket, "för att möjliggöra nya undersökningar och för att tillgodose efterlevandes önskemål om att återbörda sina anhöriga", enligt motionen som lämnats till riksdagen.
"Det bör utredas hur ändamålsenliga undantag kan genomföras i gravfridslagen och i vilken utsträckning en revidering bör ske i samförstånd med Finland och Estland. Sådana undantag ska möjliggöra undersökningar under vattnet i och kring Estonia i syfte att fastställa orsaken till skeppets förlisning", lyder motionen.
Införa undantag
Partiet vill inte avskaffa gravfriden helt, utan öppnar för att införa undantag från gravfriden, till exempel att genomföra undersökningar under uppsikt av Kustbevakningen, och att tillåta undersökningar inom ett tidsfönster.
Estoniaförlisningen har aktualiserats i samband med en ny dokumentärserie som släpptes i förra veckan. På bilder från nya undersökningar av Estonia syns ett stort hål i skrovet som är runt fyra meter högt och tidigare har legat dolt mot sjöbottnen.
Några dagar senare beslutade Estland att inleda en preliminär bedömning av de nya uppgifterna om Estonias förlisning. Även svenska Statens haverikommission och Olycksutredningscentralen i Finland kommer att bistå i bedömningen.
Oppositionen vill ha svar
Utrikesdepartementets kabinettssekreterare Robert Rydberg har kallats till utrikesutskottet på torsdag, med anledning av de nya uppgifterna, sedan Sverigedemokraterna och Moderaterna (M) krävt det, skriver Aftonbladet.
M vill ha svar på hur regeringen ställer sig till andra länders krav på Sverige sedan uppgifterna blev kända. SD vill att utrikesminister Ann Linde (S) ska svara på hur hon ställer sig till en ny utredning av händelsen, skriver tidningen.
Kristdemokraterna vill i sin tur ha en riksdagsdebatt med inrikesminister Mikael Damberg (S) om vapentransporterna på Estonia veckorna innan förlisningen.
Mikael Oscarsson (KD) säger till TT att gravfriden inte får sätta hinder för en ny transparent undersökning.
– Vi sa i går att vi vill tillsätta en utredning med flera dykoperationer. Om det nu visar sig att det behövs att man gör undantag vid gravfriden då är det exakt det som måste till.