Richard Malm, som är skyddsrumssakkunnig, öppnar dörren till ett skyddsrum med plats för 300 personer. Det ligger i källaren i en fastighet i centrala Sollentuna, där han har utfört en överlåtelsebesiktning.
Han är där tillsammans med Patric Forsberg och Fredrik Lindström från Skyddsrumsspecialisten, som har åtgärdat bristerna i skyddsrummet. Överlåtelsebesiktningen görs eftersom fastigheten ska säljas.
– Första gången jag kom hit för femton år sedan var det ett gym med bastu och dusch där. Det hade aldrig gått att iordningställa på 48 timmar vilket det ska, säger Patric Forsberg.
Många brister
Nu gapar skyddsrummet tomt, förutom de vattenkärl, verktyg och annat som kan behövs vid en kris. De finns i ett förråd.
Under årens lopp har många brister i skyddsrummet upptäckts, bland annat hade en golvbrunn gjutits igen trots att den måste gå att öppna och stänga. Nu har den bilats upp och en "ventilspindel" monterats i den så att den går att öppna och stänga.
Dessutom hade genomföringar gjorts i väggarna när man skulle dra in el. Genomförningarna förstör de förstärkta väggarna som ska stå emot tryckvågor från bomber, bränder och bråte från rasande hus.
– Om man tar hål i väggen är det riktigt illa, eftersom väggen blir som knäckebröd och vid en tryckvåg kan då den delen av väggen flyga in i skyddsrummet som en champagnekork, säger Patric Forsberg.
Richard Malm nickar instämmande.
– Ett skyddsrum ska klara en smäll fem meter från skyddsrummet, säger han.
Att golvbrunnarna går att stänga och att det finns filter i ventilationssystemet är viktigt för att giftig gas ska stängas ute.
– Det fungerar som ett stort ansiktsskydd och kan vara avgörande om ett kärnkraftverk går sönder. Skyddsrum är ju inte bara till för krig utan även för katastrofer, säger Patric Forsberg.
Richard Malm säger att många fastighetsägare skulle ha mycket att vinna på att ta reda på vad som gäller för skyddsrum innan de börjar bygga om eller dra kablar.
– Många fastighetsägare hade kunnat spara enorma pengar om de hade ringt en sakkunnig och det hade blivit rätt från början.
Om fastighetsägaren struntar i att åtgärda bristerna kan det bli aktuellt med ett föreläggande om vite från MSB.
Låg standard
Han upplever att många fastighetsägaren inte alls reflekterat över skyddsrummets funktion.
– Nyligen var jag i ett skyddsrum som hade byggts om till nattklubb och restaurang, där samtliga reservutgångar, skyddsrumsdörrar och luftintag var borttagna. Jag har också varit i ett skyddsrum som fungerade som ett babysim och det är inte ovanligt att bostadsrättsföreningar bygger om skyddsrum till spa, säger Richard Malm.
Däremot kan ett skyddsrum användas av en motorcykelklubb eller som replokal, eftersom motorcyklarna går att rulla ut och instrument sällan väger mer än 60 kilo. Mer än så får inte lösa föremål i skyddsrummen väga.
Såväl Richard Malm som Patric Forsberg och Fredrik Lindström vill höja kunskapsnivån när det gäller skyddsrum för att underlätta för fastighetsägare. Därför delar de gärna med sig av sina erfarenheter och kunskap. Samtidigt anser de att standarden på skyddsrummen generellt sett är låg.
– Jag har inte gjort en enda kontroll där det inte varit några brister, säger han.
Deras uppfattning är att omkring 80 procent av skyddsrummen har sådana brister att de inte går att ställa i ordning inom 48 timmar. Därför tycker de att det är bra att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att antalet kontroller ska öka framöver och att skyddsrummens roll ska utredas.
– Man måste tänka på att skyddsrummen ska rädda liv, då kan de inte ha väsentliga brister eller vara så gamla att betongen börjat vittra sönder, säger Patric Forsberg.