Tonåringar åtalas efter mordbrand

Ungdomarna började trakassera kvinnan på en buss, följde efter henne hem och startade till slut en brand som ledde till att hon dog. Nu åtalas en 16-årig pojke misstänkt för bland annat mord och två andra tonåringar för bland annat ofredande.

Tre ungdomar åtalas nu för bland annat mord, efter en brand i en villa utanför Nässjö tidigare i år.

Tre ungdomar åtalas nu för bland annat mord, efter en brand i en villa utanför Nässjö tidigare i år.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Olyckor, katastrofer2021-04-28 14:11

Händelseförloppet, som inträffade på en ort utanför Nässjö i början av februari i år, är relativt utförligt klarlagt.

Det började med trakasserier ombord på en buss på eftermiddagen och slutade flera timmar senare med en brand som ledde till kvinnans död.

Men varför ungdomarna började att trakassera henne eller varför det eskalerade till ett misstänkt mord har varit svårt att reda ut, enligt kammaråklagare Heléne Thomasson.

– Vi har inte kunnat få fram något, de verkar till exempel inte ha varit och trakasserat henne vid tidigare tillfällen, säger hon till TT.

– Det känns mer som en slump att det påbörjas där på bussen och sedan eskalerar.

Enligt åtalet vid Eksjö tingsrätt började trakasserierna med att ungdomarna kastade små föremål, som snus eller tuggummi, på kvinnan under bussfärden.

De följde sedan efter henne till bostaden, samtidigt som de kastade snöbollar och spottade på henne.

"Väldigt rädd"

När trakasserierna fortsatte vid huset ringde kvinnan polisen, som också kom dit för att förhöra henne och säkra vissa spår.

När ungdomarna senare kom tillbaka igen ringde kvinnan SOS på nytt. Men bara ett par minuter efter det sista samtalet var huset övertänt.

– De springer lite fram och tillbaka. Första gången hon ringer på kvällen har de lämnat igen, sedan ringer hon igen och berättar att hon tagit sin tillflykt till övervåningen och är väldig rädd, säger Heléne Thomasson.

– Samtalet slutar vid 19.27, 19.28. Sedan kommer förlarmet till räddningstjänsten 19.36, då är det redan en ganska kraftig brand.

Nu har de tre tonåringarna, två pojkar och en flicka födda 2003 och 2004, åtalats.

En 16-årig pojke åtalas misstänkt för bland annat mord och grov mordbrand, medan de båda andra åtalas för bland annat ofredande.

Eftersom de båda andra tonåringarna inte slog larm åtalas de även för brott mot lagen för skydd mot olyckor.

Samtidigt läggs utredningen mot en fjärde misstänkt, en flicka under 15 år, ner.

16-åringens advokat Hans-Christian Renström ville på onsdagen inte kommentera sin klients inställning till åtalet.

– Jag har inte sett åtalet själv, utan måste läsa igenom det och prata med honom själv först, säger han till TT.

Ingen förklaring

Enligt kammaråklagare Heléne Thomasson har de tre tonåringarna dock tillsammans berättat relativt mycket.

– De har redan från dag ett berättat ganska detaljerat. Men de tonar ner sina egna roller i det och har också lite olika syn på vem som gjort vad, säger hon.

– De har också sagt att vissa saker inte var uppsåtliga, att det till exempel inte var meningen att snöbollarna skulle träffa.

TT: Har de gett någon förklaring varför det kunde gå så här långt?

– Nej. De säger till och från att de själva försökt få de andra gå därifrån, men att de andra velat fortsätta. Men det finns ingen förklaring till varför det eskalerade.

– Det är ingen av dem som är straffad sedan tidigare, ingen som har något utstickande beteende på något sätt. Så vi har inte hittat någon förklaring till varför det har hänt och de kan inte heller riktigt beskriva varför det blir så här.

Rättegången ska preliminärt inledas i mitten av maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!