Dödsolyckor på isen är tyvärr vanliga – under de senaste tio åren har ungefär tio personer dött varje år efter att ha gått igenom isen. Senast i mitten av december avled en man efter att ha gått igenom isen med en skoter norr om Kiruna.
Från Jämtlandsfjällen berättar fjällräddaren Rickard Svedjesten att det nu är läge att vara ytterst försiktig.
– Det är flera skotrar som har gått genom isen de senaste dagarna. Det är ett under att ingen har förolyckats, säger han till P4 Jämtland.
Snö isolerar
Anledningen till att läget kan vara extra allvarligt i år är vädret, enligt Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.
– Isarna är ovanligt svaga efter en varm och mild höst. Läget är ganska bekymmersamt på många sjöar, säger han.
Att snön har lagt sig gör inte saken bättre. Blank is blir tjockare relativt snabbt, medan snö isolerar och gör det långsammare.
– I fjällen är vi vana vid att isarna är tjocka vid den här tiden. De lade sig i oktober, ungefär som vanligt, och borde ha blivit starka nu. Men de är inte lika starka som de brukar vara, säger Per-Olov Wikberg.
Skidor och skoter
I norra Sverige är det framför allt skoteråkare som råkar illa ut.
– Det är en tung maskin, man tar sig långt ut på isen, och man känner inte alltid av varningstecknen på att isarna är tunna. När det sker olyckor med skoter blir det ofta allvarligt, säger Per-Olov Wikberg.
Generellt är det mycket folk ute på isen vid den här tiden på året.
– Det är mycket trafik på många isar, framför allt med skidor och skoter. Vi får verkligen hoppas att folk är försiktiga framöver, säger Per-Olov Wikberg.