Tunn is i norra Sverige kan bli stor fara

I år kan isen i fjällen vara extra förrädisk – varmt väder och snöfall har gjort den svagare än vanligt. Den som vill ta skidorna, skotern eller fiskeprylarna och ge sig ut på isen ska vara extra försiktig.

Stora snömängder och milt vinterväder har gjort isarna vanskligt svaga i Jämtlandsfjällen. Arkivbild.

Stora snömängder och milt vinterväder har gjort isarna vanskligt svaga i Jämtlandsfjällen. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Olyckor, katastrofer2021-01-02 09:55

Dödsolyckor på isen är tyvärr vanliga – under de senaste tio åren har ungefär tio personer dött varje år efter att ha gått igenom isen. Senast i mitten av december avled en man efter att ha gått igenom isen med en skoter norr om Kiruna.

Från Jämtlandsfjällen berättar fjällräddaren Rickard Svedjesten att det nu är läge att vara ytterst försiktig.

– Det är flera skotrar som har gått genom isen de senaste dagarna. Det är ett under att ingen har förolyckats, säger han till P4 Jämtland.

Snö isolerar

Anledningen till att läget kan vara extra allvarligt i år är vädret, enligt Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

– Isarna är ovanligt svaga efter en varm och mild höst. Läget är ganska bekymmersamt på många sjöar, säger han.

Att snön har lagt sig gör inte saken bättre. Blank is blir tjockare relativt snabbt, medan snö isolerar och gör det långsammare.

– I fjällen är vi vana vid att isarna är tjocka vid den här tiden. De lade sig i oktober, ungefär som vanligt, och borde ha blivit starka nu. Men de är inte lika starka som de brukar vara, säger Per-Olov Wikberg.

Skidor och skoter

I norra Sverige är det framför allt skoteråkare som råkar illa ut.

– Det är en tung maskin, man tar sig långt ut på isen, och man känner inte alltid av varningstecknen på att isarna är tunna. När det sker olyckor med skoter blir det ofta allvarligt, säger Per-Olov Wikberg.

Generellt är det mycket folk ute på isen vid den här tiden på året.

– Det är mycket trafik på många isar, framför allt med skidor och skoter. Vi får verkligen hoppas att folk är försiktiga framöver, säger Per-Olov Wikberg.

Fakta: Så ska håller du dig säker på isen
  • Ge dig aldrig ut på isen ensam. De flesta allvarliga olyckor sker med ensamma personer, eller grupper om två där båda gått igenom isen. Helst bör man vara tre eller fler och se till att hålla avstånd så att inte alla åker i om isen brister.
  • Ta med rätt utrustning. En ispik för att testa om isen håller, isdubbar runt halsen nära hakan så att de är lätta att komma åt, och en kastlina för att kunna rädda någon annan som ramlat i.
  • Fråga boende i området eller den lokala fiskeklubben – de har ofta bra koll på isläget och vet vilka platser som bör undvikas.
  • Studera området innan du ger dig ut, då kan du hitta områden med svagare is.
  • Anpassa turen efter vädret, kolla upp väderprognosen innan isturen.
  • Håll dig nära stranden – då är det närmare till fast mark om något händer.
  • Ta med ombyteskläder, packat i en försluten plastpåse. Förutom att ha torrt ombyte till hands om olyckan är framme kan påsen agera flythjälp.
  • Meddela någon annan innan du ger dig iväg, var du ska, och när du tänker vara tillbaka.
  • Om isen brister: behåll lugnet, andas lugnt och vänd dig i den riktning du kom ifrån. Arbeta metodiskt med isdubbarna för att ta dig upp ur vattnet.

Källor: Fjällsäkerhetsrådet, Issäkerhetsrådet, Svenska Livräddningssällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!