A-traktor i polisjakt – flera unga till sjukhus

Flera tonåringar har förts till sjukhus efter en A-traktorolycka i centrala Hässleholm under natten, där föraren ska ha försökt köra ifrån polisen. En pojke och en flicka vårdas för allvarliga skador. Polisen har anmält sig själva efter händelsen.

Skador på en grind vid den kyrkogård i Hässleholm där olyckan inträffade.

Skador på en grind vid den kyrkogård i Hässleholm där olyckan inträffade.

Foto: Johan Nilsson/TT

Olyckor2023-10-22 07:33

Strax före fyratiden på natten försökte en polispatrull i Hässleholm stanna en A-traktor – där sammanlagt sju tonåringar färdades – för att kontrollera den.

– Då stannar den inte utan fortsätter köra och försöker köra ifrån patrullen. Man inleder ett kort förföljande och genomför en kontrollerad prejning. Men A-traktorn fortsätter köra, säger polisens presstalesperson Sara Andersson.

Kort därefter kolliderar A-traktorn med en grind i en stenmur vid en kyrkogård.

– När vi kommer fram visar det sig att det har färdats sju personer i A-traktorn. Några har färdats inne i kupén och någon har även färdats i bagageutrymmet, säger Sara Andersson.

Inte livshotande

Flera av tonåringarna har förts till sjukhus efter olyckan. En flicka och en pojke har allvarliga skador, enligt Region Skåne. Jourhavande förundersökningsledare Ingela Hessbo säger till Kristianstadsbladet att skadeläget ska konstateras under söndagen.

– Jag har inte fått någon återkoppling, vet bara att det inte är några livshotande skador.

Ytterligare två pojkar och en flicka skadades lindrigt. Samtliga var tonåringar, den yngsta omkring 13.

Föraren av A-traktorn misstänks för drograttfylleri, vållande till kroppsskada, olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik, samt för att inte ha stannat på polismans tecken.

Anmäler sig själva

Polisen har anmält sig själva efter olyckan och händelsen ska utredas av myndighetens avdelning för särskilda utredningar.

"Det finns i nuläget inget som tyder på att patrullen har agerat på ett felaktigt sätt, detta görs enligt rutin i vissa ärenden för att säkerställa att polisen agerar på rätt sätt", skriver polisen på sin hemsida.

Enligt de skärpta regler som infördes i slutet av augusti i år måste den som färdas i en A-traktor använda bälte. Passagerare måste också sitta på en plats som är avsedd för passagerare och endast en person får sitta på respektive plats.

Olyckan föregicks av en prejning då polisen försökte stoppa bilen.
Olyckan föregicks av en prejning då polisen försökte stoppa bilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!