– Vi har förlorat vänner, instruktörer och nya vänner i sporten som precis påbörjat sin fallskärmskarriär. Hur ska man klä det i ord, det går inte, säger Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb till DN.
De omkomna var alla förhållandevis unga men klubben, med 30 medlemmar, vill inte gå ut med mer detaljer just nu.
– Vi har det oerhört svårt nu, men har fått väldigt mycket hjälp av kommunens posomgrupp. Det har betytt mycket och avlastat oss på ett fantastiskt sätt, säger Jesper Bergstrand.
Posumgruppen samarbetar också med Svenska Fallskärmsförbundets inkallade krisstöd.
– Jag vet inte var man ska börja, det här är ofattbart tragiskt. Vi har tagit in ett krisstöd som är på plats och hjälper till med arbetet. Vi har också vår riksinstruktör och pilotchef där, säger Sebastian Croon, ordförande för Svenska Fallskärmsförbundet, till TT.
Piloten tillhörde annan klubb
Olycksplanet var inhyrt från en annan klubb och den omkomna piloten tillhörde inte Örebro fallskärmsklubb.
Bergstrand säger till DN att klubben också har fått mycket praktiskt stöd av kommunen, som mat, filtar och dryck.
– Vi är i stormens öga nu, det är en overklig situation. Vi är en liten klubb och de som omkommit i olyckan har varit viktiga personer för oss. Då behöver man andra som hjälper oss med det praktiska, och det har vi verkligen fått.
En minnesstund för de omkomna ska hållas i Stadsparken i Örebro på torsdag klockan 14. Minnesstunden arrangeras av länsstyrelsen i Örebro län i samarbete med Örebro Fallskärmsklubb, Svenska kyrkan, Örebro kommun och länets kommuner.
"Det är med stor sorg vi tagit emot beskedet att nio personer omkommit i den svåra flygolyckan. Vi är många som vill visa vårt deltagande i sorgen och hedra de avlidna. Allmänheten inbjuds därför att närvara", säger landshövding Maria Larsson i ett pressmeddelande.
"Invänta utredningen"
Det har sedan olyckan framkommit kritik mot säkerheten kring fallskärmsflyg – flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll anser exempel att man bör skärpa tillsynen. Men Sebastian Croon tycker att man ska invänta Statens haverikommissions utredning innan man uttalar sig.
– Det är irrelevant att uttala sig i det här skedet och vi bör låta SHK göra sitt jobb och inte bidra med spekulation. Det har bedrivits ett jättestort arbete sedan Umeå-olyckan, där vi införde säkerhetshöjande åtgärder redan innan Haverikommissionen kom med rekommendationerna. Säkerheten var redan innan dess god.
– Jag vill också passa på att påpeka att olyckorna inte har något med fallskärmshoppning i sig att göra, det här är flygolyckor och inte fallskärmsolyckor, säger Sebastian Croon.
Fortsatt avspärrat
På lördagsmorgonen är olycksplatsen fortfarande avspärrad och Statens haverikommission fortsätter sitt arbete under helgen.
Parallellt arbetar polisen med att förhöra vittnen till olyckan och med att samla in bild- och ljudupptagningar.
– På utredningssidan arbetar vi med förhör av vittnen och vi vill gärna ha in filmmaterial från privatpersoner. Vi tittar också på om det finns filmmaterial att hämta från flygplatsen, säger Gabriel Henning, presstalesperson på polisregion Bergslagen.
Förhoppningen är att kunna bärga flygplanet till undersökningslokalen på söndagen.
– Det är målbilden, om man håller den tidsplanen eller inte vet jag inte. Men det kan påverkas av till exempel väder, säger Gabriel Henning.