Barn och mamma överbord från Polenfärjan

En mamma och ett barn föll överbord från Polenfärjan Stena Spirit när den befann sig på öppen vatten. Båda personerna hittades efter en omfattande räddningsinsats.

Stena Spirit. Arkivbild.

Stena Spirit. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Olyckor2023-06-29 16:49

– Personerna var inte kontaktbara men har fått medicinsk hjälp, säger Lina Toresson vid Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC).

Händelsen inträffade på en färja på väg till Karlskrona från Polen vid 16.15 på torsdagen. Färjan befann sig på öppet vatten när barnet föll överbord.

– Det är en sjuåring som har trillat i och mamman har hoppat efter, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

"Påträffades relativt nära varandra"

Vid 18-tiden uppgav JRCC att båda personerna har hittats, vinschats upp ur vattnet av helikoptrar samt förts till sjukhus.

– Båda påträffades relativt nära varandra, men inte tillräckligt nära så att man kunde observera dem med samma enhet. Kvinnan lokaliserades först med hjälp av Sjöfartsverkets helikopter och barnet lokaliserades strax efteråt av en båt, säger Lina Toresson.

Personerna var enligt JRCC inte kontaktbara när de hittades. Deras hälsoläge är i övrigt oklart.

Stor räddningsinsats

Kvinnan, som är i 35-årsåldern, och barnet som är sju år gammalt, är polska medborgare, bekräftar rederiet Stena Line.

En stor räddningsinsats inleddes till följd av händelsen, där bland annat flera räddningshelikoptrar ingick. Dessutom hjälpte flera Natofartyg som befann sig i området till i sökandet. Även Stena Spirit deltog i insatsen.

– Att personer ramlar överbord och hittas, det händer. Men det händer långt ifrån alltid. Vi hade ett gynnsamt väderförhållande den här gången, säger Lina Toresson.

Polisen kommer att genomföra vittnesförhör i samband med att fartyget ankommer till Karlskrona.

– Vi kommer att ta kontakt med kaptenen på båten, och sedan ska vi samla in så många vittnesuppgifter som vi kan, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel riktning för färjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!