Branden i byggnaden, som innehöll reception, restaurang och spa, upptäcktes under natten till måndagen. På måndagsmorgonen brann det för häftigt för att räddningstjänsten skulle kunna släcka lågorna, och ett beslut fattades om att låta byggnaden brinna ner under kontrollerade former.
På tisdagsmorgonen var branden så gott som över.
– Det är möjligt att det står några väggar kvar, men vad jag förstår ska det mesta vara nedbrunnet. Det brinner inte i någon större omfattning där nu, säger Johan Andersson, larmbefäl vid räddningstjänsten Dala Mitt, på tisdagsmorgonen.
– Det kan hända att det pyr litegrann här och där men det finns ingen spridningsrisk.
Startade i entrén
Räddningstjänsten har varit på plats hela tiden för att bevaka byggnaden, men natten har varit lugn. Under förmiddagen avslutade de sin insats och lämnade platsen.
Ingen skadades i branden, vars orsak ännu är okänd. Den nedbrunna byggnaden är nu avspärrad och ska undersökas av polis, som har inlett en förundersökning om grov mordbrand.
Initialt kom uppgifter om att branden startat på byggnadens vind, men så verkar inte vara fallet, berättar Hans Ericsson, vd på Säfsen Resort.
– Det ser ut som att den har startat i entrén och sedan spridit sig till vinden genom utskotten i taket, där det blir varmt, säger han.
För skidresortens del ligger fokus nu på att bygga upp en fungerande verksamhet igen.
– Vi fick i gång bokning och receptionen redan under gårdagen i en annan byggnad. Räddningstjänsten var väldigt snabbt på plats och lyckades få ut de datorer och nycklar vi behövde, så det var enormt bra, säger Hans Ericsson.
"Känslomässigt berörda"
Det finns ytterligare en restaurang på området som nu fått utökade öppettider för att kompensera för den som försvann i lågorna. Man har även beställt ett mobilt kök för att utöka kapaciteten.
Själva skidbackarna ligger tre kilometer från byggnaden som brann och har öppet som vanligt.
Hos personalen på Säfsen råder det blandade känslor kring det som inträffat, berättar vd:n.
– Vi har mycket ung säsongspersonal som inte alls är berörda. Sedan har vi personal som jobbat här länge och har personliga relationer till byggnaden, och även stugägare som varit här länge. De är mer känslomässigt berörda såklart.
TT: Vad känner du själv?
– Jag är för mycket tävlingsmänniska för att blicka bakåt. Nu gäller det att hitta lösningarna och möjligheterna för att se hur verksamheten kan rulla vidare och hur det ska se ut när vi är klara, säger Hans Ericsson.